keskiviikkona, joulukuuta 15, 2004

Kuusi miljoonaa rajanylitystä

Presidentti Putin toivoi, että Suomen ja Venäjän väliset taloudelliset suhteet kehittyvät nykyistä nopeammin ja arvosteli Suomea siitä, että venäläiselle tuontisähkölle on asetettu korkeampi tariffi kuin suomalaiselle. Halonen totesi tähän, että Suomi on taas pitkään toivonut Venäjän laskevan rautatiekuljetusten maksuja suomalaisille tavaroille.
Presidentti Halonen sanoi toivovansa, että Suomessa ja muualla luettaisiin enemmän venäjää. Myös viisumikysymys nousi esille. Halonen sanoi Suomen haluavan, että EU:n ja Venäjän välille luodaan yhteinen sopimus viisumivapaudesta, ei erillissopimuksia Venäjän ja jäsenmaiden välille.

- Suomen ja Venäjän välillä on niin laaja liikenne - kuusi miljoonaa rajanylitystä vuodessa - että on erityisen tärkeää turvata nopeat, joustavat ja turvalliset rajanylitykset, Halonen sanoi.
Tarja Halonen torjui ajatuksen erillisestä kahdenvälisestä viisumisopimuksesta, jolla vapautetaan erillisiä ryhmiä viisumivaatimuksesta.
Vladimir Putin taas piti tällaisia ensimmäisenä askelena kohti viisumivapautta ja EU:n ja Venäjän sopimusta. Hän katsoi, että sellaisista voisi neuvotella rikkomatta Schengenin sopimuksen henkeä vastaan.
Lähetä kommentti