lauantaina, joulukuuta 18, 2004

Liikenneturvallisuudesta

VTT:n uusi tutkimusprofessori Juha Luoma toteaa: "Liikenteen kasvu syö turvallisuutta kohentaneet toimet." Hän epäilee, säilyvätkö nykyiset vähän yli 400 uhrin vuotuiset lukemat (vertaa yhden Jumbojetin putoamiseen vuodessa).
Liikenteen hallitsematon kasvu saattaisi johtaa paljon korkeampiin kuolinlukuihin. Kauhun tasapainoa voidaan jossain rajoissa hallita liikenneympyröillä ja ajoneuvojen uusilla turvalaitteilla. Onnettomuskäyrät kääntyvät nousuun yleensä silloin, kun liikenteen kasvu ylittää maagisen kolmen prosentin rajan. Viimeeksi kuluneen vuoden (2004) aikana liikenne on kasvanut liki viiden prosentin vauhtia.
Professuurin myötä liikenneturvallisuus nousee selkeästi VTT:n painopistea-alueeksi. Uudelta toimenhaltijalta odotetaan räväkkää linjanvetoa. Liikenteen psykologiaan ja telematiikkaan erikoistunut tekniikan tohtori Juha Luoma on seurannut liikennettä muun muassa Helsingin yliopiston vt. professorina, Michiganin yliopiston vierailevana tutkijana sekä Teknillisen korkeakoulun liikennekäyttäytymisen ja -turvallisuuden dosenttina.
Liikenteen kasvun ja taloudellisen kasvun välillä on kohtalonyhteys. Mitään huimaa taludellisen kasvun nousukautta ei ole lyhyellä aikavälillä näköpiirissä, mutta VT 6 ja VT 7 väylillä liikenne jatkuu varmuudella vilkkaana. Väylien parannukset houkuttelevat teille uusia käyttäjiä. Liikennevilkkauteeen vaikuttavat myös ne kuusi miljoona Suomi-Venäjä -rajanylitystä, Venäjään suuntautunut ja sieltä tänne tulevaisuudessa tuleva tavaraliikenne sekä kaakkois-Suomen maailmanluokan metsäteollisuuden keskittymän vaatimat logistiset operaatiot, puutavaran kuljetukset ja valmiiden tuotteiden siirtämiset vientisatamiin.
Lähetä kommentti