tiistaina, syyskuuta 06, 2005

Tähtitaajamakoulutusta

Suomalaisfirmat käyttävät joka vuosi satoja miljoonia euroja työntekijöiden koulutukseen. Sekä teollisuudessa että kaupan alalla yritykset syytävät koulutukseen keskimäärin jopa 3,5 prosenttia palkkasummastaan, ja jopa puolet suomalaisista käy vuosittain opiskelemassa työnantajan laskuun.

Valtaosa koulutuksesta on kurssimuotoista. Myös kursseihin ja konferensseihin osallistutaan ahkerasti. Selvä trendi on, että oppiminen tapahatuu entistä enemmän osana työtä.


Suomi on EU-maiden kärkipäässä, kun verrataan kurssikoulutukseen osallistuneiden palkansaajien osuuksia ja koulutustuntien määrää palkansaajaa kohti. Mitä suurempi yritys työntekijöiden määrällä mitattuna, sitä paremmat mahdollisuudet on päästä työnantajan maksamaan koulutukseen.

Tilastokeskuksen mukaan alle 50 työntekijän yrityksissä koulutusta annettiin 1999 alle 40 prosentille henkilöstöstä. Isoimmissa, vähintään tuhannen työntekijän firmoissa, yli 60 prosenttia väestä sai oppia. Myös verkko-oppimista on lisätty, mutta jos joku keksisi, miten e-oppimisesta saataisiin kiehtova, se joku voisi tienata hyvin.

Eniten henkilöstökoulutukseen osallistuvat ne, joilla jo ennestään on parempi koulutus. Korkea-asteen tutkinnon suorittaneista lähes 65 prosenttia osallistui vuonna 2002 henkilöstökoulutukseen. Keskiasteen suorittaneista osallistui 35 prosenttia ja perusasteen suorittaneista vain 25 prosenttia.
Lähetä kommentti