lauantaina, marraskuuta 12, 2005

Rikastava yhteisö innostaa ja sytyttää

Parikymppisenä tohtoriksi väitellyt, tietoyhteiskuntaguruna maailmanlaajuisesti tunnettu Pekka Himanen kirjoittaa nykyään rakkauden filosofiasta ja tutkii luovien alueiden erityispiirteitä. Eurooppalaisten pelot maanosan taantumisesta maailman vanhainkodiksi ja ulkoilmamuseoksi hän haluaisi karistaa ja nostaa tilalle aidosti luovan alueen dynamiikkaa, jossa luovuutta edistetään ja munauskin voi olla meriitti.

Himanen tutkii ja vertailee parhaillaan maailman tulevaisuutta ennakoivia käsikirjoituksia. Amerikkalaisten visioissa luodaan voittajien yhteiskuntaa, jossa kaikki hyödyntävät kaikkia, mutta loppu on onnellinen. Kiinalainen käsikirjoitus nostaisi maan jälleen maailman johtavaksi valtakunnaksi kouluttamalla osaajiaan Euroopassa ja USA:ssa.

Euroopan unioni näyttäisi Himasen mielestä olevan luovuttamassa ja tyytymässä siihen, että edessä on tragedianäytelmä, joka muuttaa maanosan vanhainkodiksi ja museoksi. Ainut poikkeus tästä trendistä näyttäisi olevan piskuinen Suomi. Himanen muistuttaa, että tragedianäytelmä on vasta eurooppalaisten omissa päissä, sillä eväitä on toisenlaiseenkin tulevaisuuteen.

Kymijoen rannalla aikuistuneet Marjut Ståhls ja Ingegerd Niemi esittelevät pienten yritysten voimaa ja uutta luovaa intoa.

Lähetä kommentti