lauantaina, tammikuuta 27, 2007

Luova Talous

Tauno Matomäki oli aikoinaan sitä mieltä, ettei Suomessa kannata tehdä hevosta pienempiä vietäviä esineitä. Nokia on osoittanut tämän väitteen tai viisauden epätodeksi. Kalle Isotalo kirjoitti hiljattain luovan talouden mahdottomuudesta. Suomi elää metsästä ja teollisuudesta. Pakinoivan ja kirjoittavan Kallen mielestä, Luova talous on pelkkä vitsi, ei se pidä kansakuntaa pystyssä. Mitähän mieltä kirkon miehet ovat tästä lausunnosta? Pekka Himanen puhuu kuitenkin tästä teemasta Davosissa talousviisaille.

Kuuntelin tänään radio-ohjelmaa luovan alan koulutuksen kriisistä. Taiteilijoita koulutetaan tietoisesti työttömiksi. Luovan talouden työpaikkoja ei oikeasti ole lainkaan tarjolla. Ja jos YLE ja MTV ja muutama lehti edustavat luovan talouden tavanomaisia työpaikkoja, niin niistäkin vähennetään väkeä. Luovan talouden menestyjät joutuvat pelaamaan omillaan. Harvat huiput menestyvät, loput tekevät pikku keikkoja prekariaatista.

Mutta, miksi Google, Apple, Yahoo, Nokia, Microsoft, Web 2.0 yritykset, Hollywoodin unelmatehtaat pärjäävät? Emmekö näe riittävän selvästi luovan talouden mahdollisuuksia kovien ja pehmeiden keinojen yhdistelmissä? Perlos päätöksen jälkeen asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Nokian imussa Suomessa säilyvät vain korkean tason strateginen tuotekehitys ja uusien vempaimien luominen. Tuotanto tapahtuu muualla. Nokia työllistää Suomessa 25 000 ihmistä.

Olemmeko uuden ajan kynnyksellä. Ovi menneeseen meininkiin sulkeutuu ja edessä on uusi uljas huominen, joka näyttäytyy utuisena. Suljemmeko oven uuteen talouteen liian nopeasti, ettei tulisi lunta tupaan?

Lähetä kommentti