keskiviikkona, helmikuuta 07, 2007

Elektrobit ja Elcoteq

Teknologiayhtiö Elektrobit sukelsi 5,4 miljoonaa euroa tappiolle ennen veroja viime vuoden loka-joulukuussa. Edellisenä vuotena vastaavaan aikaan yhtiö teki 3,2 miljoonan euron voiton ennen veroja. Yhtiön liikevaihto laski vuoden neljännellä neljänneksellä 45,6 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 50,0 miljoonasta eurosta.

TUOTEKEHITYS- JA ALIHANKITAPALVELUT UUSIKSI

Suomalaiset T&K palveluja tuottavat Nokia-sidonnaiset yritykset haistelevat varmaan uusia tuulia. Alihankinnan katteita on ohennettu ja kansainvälisten kilpailijoiden (Intia ja Kiina) synnyttämät paineet kasvavat. Entisellä osaamiseen perustuvalla konseptilla ei enää päästä suurten rahakasojen kimppuun.

Elcoteq on tänään ilmoittanut tehtaiden sulkemisesta Suomessa. Yritys tavoittelee 20 miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Tehtaita suljetaan Turussa, Salossa ja Espoossa? Elcoteq kertoi viime joulukuussa tulosvaroituksensa yhteydessä, että yhtiö käynnistää toimenpideohjelman kilpailukykynsä ja kannattavuutensa parantamiseksi. Ohjelmalla tavoitellaan noin 20 miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Yksi toimenpiteistä on suunniteltu pääkonttorin siirto Helsingistä Luxemburgiin.

UUSIEN TUOTTEIDEN KEHITTÄMINEN

Elektrobit päätti vetäytyä älysolukkopuhelimien kumppanoidun valmistuksen liiketoimintamallista. Päätös perustui jatkuvasti kasvaneisiin riskeihin. Puhelinten tuotekehitys on siirtymässä uuteen aikakauteen. Applen iPhone, LG:n Prada ja Microsoftin Zune panevat high-end puhelinten suunnittelukonseptit uusiksi. Kiinasta tulee tunkua halpapuhelinten puolelle. Ilmeisesti keskitien kulkijoille jää entistä kapeampi polku kuljettavaksi.

 1. Litteämpiä
 2. Suuremmat ruudut
 3. Kosketusnäyttö
 4. Symbian, Linux, Apllen OS
 5. Multimdiaa
 6. Uudet kommunikaatiomallit (multimedia muutta kaiken)

Elektrobiti mukaan useista horisontaalisista komponenttitoimittajista riippuvista tuotekehityksen aikatauluista tuli liian tiukkoja, jotta uuden 3G Symbian S60 -älypuhelimen tuominen markkinoille ajoissa ja riittävillä toiminnoilla varustettuna olisi ollut enää toteutettavissa luotettavasti.

NOPEUS JA MUOTOILU

Tuotekehityksen nopeudesta ja muotoilusta tule uusin kilpailuvaltti. Uutta mallistoa luotaessa pelkkä insinööriosaaminen ei enää tule riittämään. Nyt tarvitaan heikkoja signaaleja kaduilta, kuppiloista ja trendipaikoista. Trendejä ei enää tehtailla yksinomaan tuotekehitysverstaissa. Tarvitaan oivalluksia siitä, mikä on the "next big thing".

 1. Kännyköiden "uudet kuoret" ovat multimediakoneiden sisällä (ohjelmia ja toimintoja)
 2. Älykkyys parantaa käytettävyyttä (Applella on jo muutamia jänniä uutuuksia)
 3. High-end suuntaa aivan uuteen suuntaan
 4. Low-end kilpailu tulee Kiinasta (koska näemme ensimmäisen Kiina-brändin?)
 5. Leonov -tietokoneet marssivat kohta USA:n markkinoille (entinen IBM)

PUHELIN EI OLE ENÄÄ PUHELIN - TULEVAISUUDESSA YOU TUBEA

Perinteinen puhetta tukeva peruspuhelin ei enää tuota kasvua operaattoreille. Uudet toiminnot, kuten MP3 ja MP4, YouTube sisällöt, puhepostit, omien videoiden ja äänikirjeiden tuottaminen tulee muutamaan kommunikointitapaamme. Liikkuvat ihmiset eivät ehkä enää tulevaisuudessa kirjoittele tekstejä. Sanelemme raporttimme ja lähetämme videoraportteja. Puhelimesta tule vuorovaikutteinen monelta monelle mikrotelkkari. Siis, uuden ajan kommunikaattorissa on jotain aivan uutta nykyisiin verrattuna.

 1. Elämme hämmentäviä aikoja
 2. Aika entinen ei koskaan enää palaa
 3. Uutta suoleen, kun vanha kuolee
Lähetä kommentti