sunnuntaina, helmikuuta 04, 2007

Kiinnostaako suomalainen R&D osaaminen?

Talous-Sanomat otsikoi: Tuotekehitys karkaa Suomesta. Päätin tutkia asiaa. Suomessa Tellabs on toiminut vuodesta 1993 lähtien, jolloin se osti vuonna 1976 perustetun espoolaisen Martis Oy:n. Tellabs on yksi niistä, joka on panostanut Suomeen.

Suomen rooli Tellabsin kansainvälisessä liiketoiminnassa on erittäin merkittävä. Suomen liiketoimintayksikkö on Tellabsin suurin Pohjois-Amerikan ulkopuolella sijaitseva yksikkö. Tellabs työllistää maailmanlaajuisesti noin 3600 työntekijää, joista noin 500 on Tellabs Oy:n palveluksessa Suomessa.

Hienoa! Mielenkiintoista. Arvokasta.

Tellabs Oy panostaa vahvasti tuotekehitykseen erikoistuen täysin hallittujen tietoliikenneverkkojen siirto- ja liityntäjärjestelmiin. Suurin osa Tellabsin työntekijöistä toimii tuotekehitystehtävissä, joten suunnittelijoiden työpanos Tellabsilla on avainasemassa. Tellabsin tuotekehitys edustaa tietoliikennealan huippua.

"Kansainväliset yhtiöt epäröivtä, kannattaako Suomeen sijoittaa lissä tutkimus- ja kehitystoimintaa", jatkaa Talous-Sanomat 25. tammikuuta 2007. "Emme ole lunastaneet paikkaamme houkuttelevana tuotekehityksen kasvupaikkana."

Vahvan tuotekehitysosaamisen lisäksi Suomen liiketoimintayksikkö koostuu seuraavista toiminnoista: asiakaskoulutus, tekninen asiakaspalvelu, asiakaskohtainen tuotteiden räätälöinti ja erilaiset tuotannon kehitys- ja tukitoimet, hallinto sekä myynti- ja markkinointitoiminnot.

Itä-Euroopasta löytyy tietenkin suurempia massoja ja osaamista. Totta. Suomen etuja ovat osaava henkilökunta, korkeakoulujen tehokas tutkimus ja luottamuksellisia suhteita korostava toimintakulttuuri. Tuon minä allekirjoitan.

Silti arvioidaan, ettei Suomi ole nousemassa tuotekehityksen keitaaksi, vaikka maassamme on paljon huippuosaamista. Kännykkäalan tuotanto siirtyy Aaasiaan. Ollaan yleisesti sitä mieltä, että tuotekehityksen täytyy tapahtua lähellä tuotantoa.

Suomen asema voi parantua, jos saadaan lisää innovatiivista osaamista tuotteiden kaupallistamiseen. Aivan, tästä olen tasan tarkkaan samaa mieltä.

Lähetä kommentti