torstaina, helmikuuta 08, 2007

Suomi nousuun uudistumalla

Uusi Suomi tuhkasta

Keskiviikko, Helmikuu 7, 2007 20.52 | visualradio | Merkinnät, Digi, Työelämä, Uutiset, Politiikka, Helge Keitel, Web 2.0

TEKNOLOGIATEOLLISUUS JÄRJESTYKSEN KOURISSA

Keskustelumme teknologiateollisuuden tulevaisuudesta jatkuu. Suomalaiset hyväksyvät uudet irtisanomiset väsähtänein ilmein. Meikäläiset eivät enää reagoi, ”Työpaikkakato jatkuu”, kerrotaan keskiviikkona 7.2.2007.

”Elektroniikka-alan sopimusvalmistaja Elcoteq tiedotti keskiviikkona 500 työntekijän saneerausuhasta Suomessa. Yhtiön volyymituotanto on keskittynyt muun muassa Aasiaan.”

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas tietää, että elektroniikka-alan globaali rakennemuutos voimistuu edelleen. Palokangas ennustaa, että alan väkimäärä vähenee Suomessa myös tänä vuonna selvästi.

KUUKAUDEN KULUTTA EMME ENÄÄ MUISTA NÄITÄ

Muistissamme ovat enää tuoreimmat. Viikkon kuluttua muistamme korkeintaan, että Kurosn kirja julkaistaan kohta. Tässä lista tehdyistä päätöksistä ja samalla kuvaus muistini heikkoudesta ja jos Googlaan, lisään vain Googlen voittoa ennen veroja. Mikäli amerikkalaisessa kapitalismissa menestyjän tarvitsee lainkaan maksaa veroja. Microsoftin Bill Gatesilla on niin paljon rahaa, että joutuu perustamaan rahaston, joka jakelee sitä säkkikaupalla ympäri maailmaa hyväntekeväisyyteen. Mutta alla joka tapauksessa lista niistä, jotka ovat päättäneet äänestää jaloillaan. Lento Aasiaan onnistuu Finnairin koneilla.

  1. Elcoteq 500
  2. Perlos 1 200
  3. Aspocomp
  4. Incap
  5. Scanfil
  6. Foxconn
  7. Salcomp

MITEN PALJO ALA TYÖLLISTÄÄ?

Laskemien mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 35 000 henkeä töissä, kun parhaimmillaan työntekijöitä oli vuosikymmenen vaihteessa 40 000. Vähennys näiden lukujen valossa viitisen tuhatta henkilöä.

”Matalasuhdanteessa yritysten kilpailukykyä mitataan vieläkin voimakkaammin kuin nyt. Me olemme nähneet vasta vähän siitä mitä on tulossa”, Palokangas sanoi Kauppalehden talousuutisten haastattelussa keskiviikkona.

Suomella menee hyvin. Turusta tiedettiin jo tänään kertoa, että osa porukasta saa heti töitä Ikealta. Sinne, jonnekin, länsirannikolle valmistuu Ikean myymälä ja parisataa duunaria palkataan ilomielin.

Näissä uutisissa on myös myönteisiä valon pilkahduksia. Kun yksi kuolee, niin uutta suoleen, ehkä Ivar Kampradin porukka ilmaisisi asian näin: ”Den enes död är den andres bröd.”

”Teknologiateollisuus ei vielä pelkää elektroniikka-alan työpaikkojen täyskatoa Suomesta. Nyt tarvitaan merkittäviä ponnistuksia tuottavuuden eteen.”

Perinteisellä hintakilpailukyvyllä ei pitkälle pötkitä, jos Aasian halpatuottajilla on yhden suhde kymmeneen palkkakustannusten etumatka. Koneet maksavat saman verran. Logistiset kustannukset ovat tietenkin Kiinasta Kiinaan pienemmät kuin Suomesta Kiinaan.

KOULUTUKSEN RAKENNEMUUTOSTA TARJOTAAN LÄÄKKEEKSI

”Koulutusjärjestelmää ja erityisesti yliopistojärjestelmää tulee kehittää ja julkisen sektorin tulee lisätä tuotekehityspanostuksia, jotta erityisesti pk-yritykset ottaisivat enemmän riskejä.”

Tuo on poliitikkojen heiniä. Koulutusrakenteen muutokset vaikuttavat pitkällä aikavälillä. Käytännön miehenä näkisin, että meidän on tehtävä innovatiivisia ratkaisuja yritystasolla. Hyvissä yrityksissä on aina mahdollisuuksia. Osaamista on yleensä enemmän kuin mitä päältä päin näyttää. Jokaisessa firmassa on miljoonalaatikoissa hyviä juttuja, joita ei ole ehditty viedä eteenpäin ”hyvinä aikoina”. Mutta ne voidaan nopeasti nostaa pakastimesta, kun ajat muuttuvat kireimmiksi.

”Globaali rakennemuutos kouraisee erittäin voimakkaasti myös elektroniikkateollisuutta. Alan yritysten valmistamien lopputuotteiden hinnat laskevat kansainvälisesti kaiken aikaa”, Palokangas sanoi.

MUUALTA TULEVA TAVARTULVA LISÄÄNTYY

Omat lähteeni kertovat, että Aasiasta tulee kohta halpaa ”kamaa” meille maata pitkin, mereltä ja ilmojen kautta. Suomi saattaa toimia uusien tuotteiden ja prototyyppien kokeilualueena. Suomen markkinat eivät volyyminsä takia ole kiinnostavia, mutta täällä voidaan testata, mitä myöhemmin viedään Eurooppaan. Amerikan vastaanottokyvyllä on rajansa. Kiinalaiset joutuvat tasapainoilemaan Amerikassa. Wal-Mart tuo halpatuotteita, amerikkalaiset kuluttavat ja velkaantuvat. Ehkä meidän high-tech huomio kääntyy joksikin aikaa Ideaparkien, Jumbojen ja Giganttien suuntaan. Sieltä, sieltä niitä saa.

Tarvitsemme hiukan hengähdysaikaa uusien juttujen luomiseen. Kirjoitan tästä Uuden Suomen tulemisesta tulevissa blogeissani.

  • Uuden kompetenssin hankkiminen on työlästä
  • Uusi suunta ei löydy hetkessä
  • Toisaalta tarvitaan entistä nopeampia tuotekehitysprojekteja
  • Vapautuvien voimavarojen uudelleen suuntaus ei myöskään tapahdu hetkessä
  • Yksilöiden merkitys tulee korostumaan
  • Miljoonalaatikoiden analysointi kannattaa

Ei kommentteja: