keskiviikkona, helmikuuta 07, 2007

Suomi rohkeasti uusiksi

Syndikoitu blogi kommentilla


visualradio kommentoi:

TEKNOLOGIATEOLLISUUDESTA TEVANEKEA

Minä näen yhden alueen, jossa tulee tapahtumaan muutoksia. T&K on ollut sellainen pyhä suojainen alue, johon ulkomaalainen kilpailu ei heti iske. Mutta luen pirun lailla raamattua. VTT tekee tappiota. Oululainen Elektrobit luopui Symbian tuotekehityshankkeesta.

Näen Applen ja Pradan heijastuksia tuotekehitysfirmojen toimintaan. High-end puhelinkentän suunnittelukonseptit menivät kokonaan uusiksi. Low-end puolen T&K hallinta on siirtymässä Kiinaan. Sieltä tulee myös omia malleja.

Pyhiä ja suojaisia paikkoja ei enää jää jäljelle. Harmi. Suomi on siisti lintukoto, mutta nyt teknologiateollisuus lähentelee TeVaNeKe’a. Prada ja Apple eivät mullista määrillä. Ne pakottavat suunnittelukonseptit uusiin kuoseihin.

Globaali rakennemuutos ravistelee rajusti Suomea. Teknologiateollisuus pitääkin vaalivuotta 2007 elintärkeänä tulevaisuuden ratkaisujen kannalta. Etujärjestön toimitusjohtaja Martti Mäenpää ennakoi alalle kuitenkin hyvää alkuvuotta ja lisää työpaikkoja.

Suomi ei suinkaan ole vielä kuralla, meillä on vielä vähän aikaa, mutta muutokset ovat hirmuisen nopeita. Nyt kaivataan reagointinopeutta. Vanha menestysalusta on murenemassa alta pois. Mutta meillä vapautuu myös voimavaroja aivan uudenlaiseen toimintaan. Muutoksessa on mahdollisuus.


Suomi rohkeasti uusiksi

Keskiviikko, Helmikuu 7, 2007 10.28 | visualradio | Merkinnät, Digi, Raha & valta, Uutiset, Helge Keitel, Web 2.0, Trenditehdas

MILLAISELLA MAANTIEKARTALLA SUUNNISTAMME LÄHITULEVAISUUTEEN?

Suomella menee hyvin, mutta merkkejä muutoksesta löytyy tämänkin lehden [Kauppalehti] etu- ja sisäsivuilta päivittäin. Perloksen rakennemuutos on jo poistunut otsikoista. Eilen M-Real kertoi 600 henkilön vähentämistarpeesta. Tänään Elcoteq kertoo 500 henkilön vähentämisestä. Muutaman päivän ikäinen tutkimus ennakoi, että suomalaisissa konepajoissa irrotellaan pultteja lattiasta, tuotannon siirtämistä Venäjälle, Intiaan ja halvemman kustannusten maihin valmistellaan kuumeisesti. Miksi?

Elektroniikan alihankkijat ja tuotekehittelijät siirtyvät Nokian imussa mm. Kiinaan ja Aasiaan. Sitä emme enää ihmettele. Tosiasioiden myöntäminen on viisauden alku. Nokia lähti 13 vuotta takaperin rohkeasti Kiinaan. Mitä jos, Nokia olisi jäänyt tänne? Mitä jos, yritys olisi päättänyt, että Suomi riittää sille.

Miksi, uusimman tiedon mukaan, myös konepajayritysten johtajat ovat hankkimassa matkalippuja samaan Finnairin koneeseen? Tarkoittako tämä katastrofia suomalaiselle teolliselle toiminnalle? Murros tulee, mutta samalla avutuu ovia uuteen. Seuraavan taantuman aikana muutokset tulevat olemaan nopeita, silloin meillä vapautuu voimavaroja. Nyt, kun vielä menee taloudellisesti hyvin, on aika miettiä valmiiksi konseptit ja liiketoimintamallit, joilla pärjäämme alkaneen ja kiihtivän rakennemuutoksen jälkeen? On taottava, kun rauta on kuumana.

SUOMALAISET YRITYKSET KASVAVAT ULKOMAILLA

Suomalaisten yritysten ulkomaiset investoinnit kasvavat edelleen. Metsäteollisuus ei ole investoinut merkittävistä Suomeen vuoden 2000 jälkeen. Uusia tehtaita rakennetaan Etelä-Amerikkaan ja Kiinaan; muuallekin. Konepajojenkin on ilmeisesti pakko siirtyä lähemmäs asiakasta. Pelätään myös, että T&K:n on siirryttävä samassa rytäkässä perässä. Mitä sitten Suomeen jää? Miten suu pannaan, jos teknologiateollisuudesta häviää 60 000 työpaikkaa 5-10 vuoden sisällä? Millaista osaamsita ja koulutusta silloin tarvitaan? Pitäisikö muutosprosessit käynnistää nyt?

KOHTI UUSIA POLKUJA MULTIMEDIAKONEET TASKUSSA

Rohkeasti uuteen. Olemme jo tänään [Suomi, suomalaiset] uudessa tilanteessa. Vaalit eivät välttämättä muuta asetelmia maassamme merkittävästi. Samat naamat pysyvät Arkadianmäellä. Mielenkiintoa yritetään herätellä toreilla ja seurantaloilla, mutta kuvaavaa on, että Susanna Kuronen varasta tulevalla kirjallaan show’n [Vrt. julkisuusstrategia sama kuin Steven Jobs’n iPod lanseeraus]. Uuden kirjan kannet kiinnostavat enemmän kuin huippupoliitikkojemme linjanvedot. Mediaa viedään kuin pässiä teurastamoon. Perinteinen politikointi jatkaa harmaassa sivuroolissa. Rohkeus puuttu, missä ovat uudet ideat, konseptit ja mallit? Yrittäjät ovat joutumassa muutoksentekijöinä avainasemaan. Tehtävä sopii yrittäjille. Innovointi, riskinotto, uuden luominen kuuluu yritystoiminnan arkeen. Olemme astumassa ulos yhdestä aikakaudesta - mutta samalla avautuu ovi uuteen. Suomi ei ole hukassa. Olemme ennenkin pärjänneet kovina aikoina. Pannaan propellit pyörimään. Rohkeat uudet avaukset, uusien voimavarojen käyttöönotto, ennakkoluulottomat toimintatavat johtavat uusien innovaatioiden syntymiseen. Rohkea rokan syö!

Turvallisesti

TT:n tulos kymmenen miljoonaa tappiolla

VTT:n toiminnan kannattavuus heikkeni merkittävästi edellisestä vuodesta. Tulos oli 10,1 miljoonaa euroa tappiolla. VTT edustaa suomalaista osaamista. Millaisia mietteitä tämä herättää?

Lähetä kommentti