torstaina, huhtikuuta 19, 2007

Nokia on yhä tuloskunnossa

Nokia on vielä voimissaan. Uudet johtajat pärjäävät hyvin ilman Jorma Ollilaakin. Hänellä riittää töitä Shellissä. Ilamstonmuutoksen torjunta on vaativa urakka. Tuore Newsweek käsittelee aihetta monesta näkökulmasta. Nokia on yhä tuloskunnossa, mutta riippuvuus Kiinasta ja Aasiasta on huomiota herättävää. Amerikan uudenvalloitus on alkumetreillään.
  1. Motorola menetti eilisten tietojen mukaan markkinaosuutta
  2. Nokia ei onnistunut nappaamaan
  3. Motorlolalla ei enää ole varaa kilpailla halvimmilla malleilla
  4. Nokian uutuusmallin N95 menee hyvin kaupaksi
  5. Yhdysvalloista haetaan näkyvyyttä

Nokia Julkaisee Tuloksensa kahden minuutin kuluttua

KELLO 12:58

Nokia julkaisee tuloksensa muutaman minuutin kuluttua. Arvatenkin suomalainen rahantekokone lyö meidät jälleen pienellä ällikällä. Kilpailijat eivät ole pystyneet nakertamaan itselleen suurempaa osaa kakusta. Nokia osoittanee osavuosikatsauksessaan tammi-maaliskuulta kello 13, että se on vahvoilla Aasiassa, tasaisen varma Euroopassa. Uusi N95 saa kiitosta ja osoittaa high-end puhelinten suuntaa.

On mielenkiintoista kuulla, mitä Nokia sanoo Amerikasta. Palmin ostoaikeesta ei ole kuulunut mitään uutta. Kuitenkin odotetaan, mitä Nokia tekee USA:ssa, koska sieltä puhaltaa uskomaton määrä julkisuutta Applelle ja Applen kaveri Google tulee jeesaamaan. Nokian mobiilijohtajuutta näiden uho ei tule horjuttamaan, mutta silti, USA on tärkeä Nokialle huomisen näkökulmasta.

  • Hiljaista Microsoftin Zunen osalta
  • Googlen CEO Eric Schmidt istuu Applen hallituksessa
  • Googlen ylin johto puhuu aikeistaan mobiilipuolella, mutta se tarkoittanee kohdennettua mainontaa
  • Google tähtää mobiilipuolen palveluihin (haku ja mainonta)
  • Double Click in Your Pocket — Soon
  • Motorolan heikko tulos julkaistiin eilen
  • Korealaisen Samsungin kännyköiden keskihinta on laskenut vajaat kymmenen prosenttia 115 euroon ja markkinaosuus on nyt 13,8 prosenttia.
  • Nokian puhelinten keskihinta on alhaisempi, koska Samsung on keskittynyt kalliimman hintaluokan tuotteisiin

Katsotaan, kohta tiedämme, millaiset madonluvut Nokia lyö tiskiin. Hyvä Suomi. Hyvä amerikkalaiset ja eurooppalaiset osakkeenomistajat. Elämä jatkuu entisellään. Multimediapuhelinten nousu lupaa hyvää kehitystä Euroopassa. USA:n suhteen en ole vielä viisastunut. Enterprises solutions kehitystä kiiteltiin.

KELLO 13.05

Tulos on vahvistettu, liikevaihto on kasvanut ja markkinaosuus on pysynyt ennallaan. Nokian markkinaosuus kasvoi Aasian ja Tyynenmeren alueella sekä Euroopassa, mikä ylitti markkinaosuuden merkittävän laskun Pohjois-Amerikassa. Eli tilanne USA:ssa ei ole kehittynyt myönteisempään suuntaan. Käänteen tekeminen vie aikansa. Dallasta on ajettu alas ja toimintoja siirretään New Yorkiin. Pitäisikö sieltä sittenkin ostaa joku, jolla on hajua siitä, miten Amerikka toimii?

KELLO 13:10

Nokian www.nokia.com tehtiin scheduled maintenancia. Yhdysvalloissa Nokialla on edelleen suuria ongelmia. Markkinana se on “vain” Kiinan kokoinen, mutta asema on kappalemääräisesti heikentynyt entisestään. Helpolla USA:n valloittaminen ei tule tapahtumaan. USA:n merkitys trendinluojana on niin merkittävä, ettei Nokia voi jättää tätä tannerta / mannerta

  1. Motorolalle
  2. LG:lle
  3. Samsungille
  4. SonyEricssonille
  5. Applelle
  6. Palmille
  7. Treolle
  8. Jne

KELLO 13:17

Nokian sivu avautuu normaalisti ja siellä kerrotaan:

  • Nokia reports Q1 2007 net sales of EUR 9.9 billion and EPS of EUR 0.25
  • Profitability strong for the quarter - driven by a sequential increase in gross margin
  • Puhelimien keskihinta pysyi edellisen vuosineljänneksen tasolla eli 89 eurossa
  • Matkapuhelinten kokonaismyynti on hiukan laskenut: maailmanlaajuisesti Q1 aikana myytiin “vain” 253 miljoonaa puhelinta, eli edelliseen kauteen verrattuna -13 %
  • Nokian osuus tästä on 36 %, odotuksissa veikattiin jopa 37 %
  • Nokia toimitti katsauskaudella 91,1 miljoonaa matkapuhelinta
  • Se jäi ennustetusta lähes kaksi miljoonaa laitetta

KELLO 13.25

“Multimedia continues to lead in the convergence space, with close to eight million Nokia Nseries devices shipped during the quarter, including the ground-breaking Nokia N95 multimedia computer. Our Enterprise Solutions business group showed improved results, bolstered by sales of the new Nokia E65, and we are targeting break even for Enterprise Solutions in the second quarter 2007. Mobile Phones mid-range portfolio was strengthened by the Nokia 6300, which began initial shipments in the first quarter.” Informs CEO Olli-Pekka Kallasvuo.

Q1 2007 Earnings Call

Nokia Q1 2007 Nokia Earnings Conference Call on April 19, 2007 at 3:00 PM (CET+1)

Nokian tulos oli kuta kuinkin odotusten mukaisesti. Nokian kännyköitä myydään hurjaa vauhtia Aasiassa. Pienissä tietokoneissa akku joutuu koville. Amerikassa puolestaan Nokia on ahtaalla.

Töitä USA:n valtaamiseksi tehdään yrityksessä hartijavoimin, mutta käänne odottaa edelleen itseään. Hockey-stick ilmiö näyttäytyy liian pitkänä kahvana. Pohjois-Amerikassa liikevaihto putosi alkuvuonna yli 50 prosenttia, koska kännyköiden lisäksi myös verkkotoimialan myynti väheni siellä selvästi.
Nokia ei pystynyt haalimaan itselleen Motorolalta vapautunutta markkinaosuutta, mutta tarkkaa työtä nokialaiset tekevät. Näin on näreet.

KELLO 16:24

Havaintoja ja ennusteita tulevasta:

  1. SonyEricsson on myynyt hyvin Euroopassa
  2. SE:n tulos saatta osoittautua yllättävän positiiviseksi
  3. SonyEricsson julkaisee perjantaina 20.4.2007 tuloksena (joka saattaa olla hyvä)
  4. Samsung on yksi voittaja, joka on lisännyt markkinaosuuttaan
  5. Todennäköisesti myös Sony Ericsson on parantanut asemiaan
  6. Kuluttajat ovat ryhtyneet ostamaan älypuhelimia halpamallien sijaan
  7. Eteläkorealainen LG myi alkuvuonna 16 miljoonaa matkapuhelinta, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin viime vuoden alussa

Ei kommentteja: