keskiviikkona, kesäkuuta 06, 2007

Apple 30 vuotta

Apple I tuli myyntiin 30 vuotta takaperin

Helge V. Keitel 6.6.2007 klo 08:02

Apple Computer Inc. ensimmäisen tietokoneen Apple I myyntiin tulemisesta on kulunut yli kolmekymmentä vuotta. Apple II julkaistiin 5.5.1977.

Tein vuonna 1981 ensimmäisen markkinatutkimuksen yksityisenä yrittäjänä (CIS) ja kohteena Apple III ja sen johdannaisten markkinat, kilpailu ja sovellusmahdollisuudet Suomessa. Silloinen toimeksiantajani oli Apple Computer Finland Oy. Kohta Apple kakkosen jälkeen julkaistiin Lisa, joka ei saanut ilmaa siipiensä alle ja lopulta julkaistiin Macintosh. Moniko muistaa VisiCalcin ja varhaiset Macintosh kottaraisenpöntöt?

Siihen aikaan usko tietokoneiden voimaan oli lähes suurimmillaan. Eräs Apple’n jälleenmyyjä suunnitteli Veitsiluodon sahan prosessiohjausta Apple II-pohjaiseksi. Tarjousta ei kuitenkaan hyväksytty. Oma suositukseni oli: Apple sopii kirjoitus- ja taulukkolaskukoneeksi. Suuryhtiön Atk-päällikön mukaan Apple II oli lelu. Sellaisen ostaminen ei tullut kuuloonkaan. IBM PC mursi padon ja Mac ajutui omaan markkinarakoonsa.

Käytin Apple tietokoneita 80-luvulta vuoteen 1995, jolloin siirryimme PC-maailmaan ja Windows käyttäjiksi. Kokeilimme Ranskassa Steven Jobsin NeXT Computeria, joka 90-luvun alussa tuntui uljaalta vehkeeltä, jossa suuri väirnäyttö ja network-ominaisuuksia. Mieleni tekee vieläkin takaisin Applen eleganssiin, mutta muutosta emme ole tehneet. Ehkä vaihtoehdoksi nousee Linux ja Google Apps?

Applen tie on ollut mutkikas, moni-ilmeinen ja kuoppainen. Jotenkin yritys on selvinnyt kriiseistään kuiville. Nykyiseen iPod ja iPhone näkyvyyteen yritys on noussut vasta 2000-luvulla, Steven Jobsin paluun jälkeen. 80-luvun keskivaiheella Applen pelasti DTP = desktop publishing. Applella on historiansa aikana ollut onnea matkassa.

Applella on omat kannattajansa, mutta tie suuryritysten suosioon törmää edelleen asennemuuriin. Apple on leimallisesti suunnittelijoiden, designereiden, mainosväen, media-alan, arkkitehtien ja luovien alojen suosikkityökalu. iPod on kuluttajatuote ja kuluttajabusinekseen yritys tähtää tulevaisuudessa.

iPhone
tulee kauppoihin 29.6.2007, mutta alussa vain Singularin kautta USA:ssa. iPhonessa on vain yksi näppäin ja muuten laitetta ohjataan kosketusnäyttöä sormella painelemalla. Miten ”multitouch” toimii käytännössä, jää nähtäväksi.

Apple Computer nimi siirtyy historiaan ja yritys tunnetaan nyt nimellä Apple Inc. Onnea vain 30-vuotiaalle. Samoihin aikoihin nousua teki Microsoft niminen ohjelmistoyritys, joka alussa teki tiivistä yhteistyötä myös Applen kanssa. Sen johdossa oli siloposkinen Bill Gates. Steven Jobs on kuusi kuukautta Billiä vanhempi. Kaverusten yhteistä taivalta autotalleista megayritysten johtajiksi on seurattu 30 vuotta.

The Apple I was Steven Wozniak’s first contribution to the personal computer field. It was designed over a period of years, and was only built in printed circuit-board form when Steve Jobs insisted it could be sold. It debuted in April 1976 at the Homebrew Computer Club in Palo Alto, but few took it seriously. The Apple I was based on the MOStek 6502 chip, whereas most other “kit” computers were built from the Intel 8080. The Apple I was sold through several small retailers, and included only the circuit board. A tape-interface was sold separately, but you had to build the case. The Apple I’s initial cost was $666.66.

Lähetä kommentti