maanantaina, lokakuuta 15, 2007

”Biobensa vie ruuan nälkäisiltä” / energia ja raaka-aineet / Taloussanomat

”Biobensa vie ruuan nälkäisiltä” / energia ja raaka-aineet / Taloussanomat: ”Biobensa vie ruuan nälkäisiltä” 50 litran bensatankin täyttämiseen menee yli 220 kiloa maissia. Siitä saisi yksi ihminen ruuan koko vuodeksi.

YK:n elintarvikevaltuutettu vaatii biopolttoaineiden tuottamisen lopettamista viideksi vuodeksi. Sveitsiläinen sosialisti Jean Ziegler sanoo biopolttoaineiden tuottamisen kallistuttavan viljaa ja vievän ruuan nälkää kärsiviltä. Ziegler esittelee raporttinsa tänään maanantaina EU:lle Brysselissä.

Genevessä Ziegler vaati jo aiemmin, että biopolttoaineita olisi valmistettava maatalousjätteistä tai kasveista, joita ei käytetä elintarvikkeiksi, ei ruuaksi kelpaavista raaka-aineista.

Ziegler on laskenut, että 50 litran bensatankin täyttämiseen menee yli 220 kiloa maissia. Siitä saisi yksi ihminen ruuan koko vuodeksi.

Elintarvikevaltuutettu valitti erityisesti Brasilian esimerkkiä, jossa sokeriruo'on viljelyn laajentaminen yksipuolistaa viljalajeja. Brasilia on Yhdysvaltojen ohella biobensan tärkein tuottaja.

Kansainvälinen elintarvikepolitiikkaa tutkiva tutkiva laitos on laskenut, että mikäli biopolttoaineiden viljely kasvaa ennakoitua vauhtia, maissin hinta nousee parikymmentä prosenttia vuoteen 2010 mennessä, ja öljykasvien kuten ja soijan sekä vehnän hinta kallistuu samaa tahtia."


Lähetä kommentti