sunnuntaina, lokakuuta 28, 2007

Ikean Ingvar Kamprad Venäjän kaveriksi

Kirjoitin kesäkuussa Kauppalehteen postin Ikean Ingvar Kampradin puutulleja koskevasta kommentista.

Ikean Ingvar Kamprad Venäjän kaveriksi

Kauppalehden uutinen 15:57 kertoo, että maailman melkein rikkain mies on aivan eri linjoilla kuin suomalaiset poliitikot ja tehtailijat puutullien suhteen. Kaveria ei jätetä, näin toimii EU. Ruotsalaiset ovat tietenkin metsäteollisuudessa kovia kilpailijoita.

Ingvar Kamprad kehui Venjän puutulleja ”Ruotsin radion Moskovan-kirjeenvaihtajan Maria Persson Löfgrenin tekemässä haastattelussa”. Kampradilla on varaa puhua mitä vaan, koska hänen (Ikean) kannalta puutullit ovat kuitenkin volyymimielssä “små potatis”. Suomalaisten hakkaa-päälle intoa tämä varmaan lisää, ettei Ruotsi meitä voita.

Miehellä (Kamprad) on tietenkin oma lehmä ojassa ja myymälöitä Moskovan kehätien varressa. Ikean Venäjän markkinat ovat vasta avautumassa ja tilaa uusien myymälöiden perustamiseen lötyy.

Tämä saa sahurit ja puusepät liikkeelle. Kamprad korostaa puheenvuorossaan asioita, jotka viittaavat sahatavaran lisääntyvään tarpeeseen ja kysyntään. Mutta 70 – 80 % sahatavarasta käytetään rakentamiseen, joten Kampradin toimilla Venäjän havupuista käytetään vain häviävän pieni osa. Isoja käyttäjiä ovat sellu- ja paperiteollsuus.

Logistisesti Kampradin puheet osuvat yksiin StoraEnson metsäpomojen ajatusten kanssa. Sahat kuorivat metsästä vain kerman ja suurin volyymivirta kulkisi mieluiten edelleen sellutehtaiden ja paperihiomoidean kautta. Muuten venäläisin metsiin joudutaan soveltamaan uudenlaista hakkuu-strategiaa. Cut-to-length edellyttää tietenkin sitä, että pienet dimensiot viedään P&P yksiköille.

Saimme uuden kaverin Lännestä. Mitenköhän tähän Suomessa reagoidaan? Ingvar Kamprad on itsenäinen yrittäjä, jonka puheilla on vaikutusvaltaa. EU:n yhtenäisyydestä on puhuttu näissä mittelöissä ja Kamprad tuli sopivasti lännestä suomalaisten avuksi. Ainakin tämä johtaa keskustelun monipuolistumiseen.

Tällaisia mietteitä visualradiosta ja Saimaan kanavalta. Sopimus päättyy 2013. Kaavaillut puutullit ovat silloin maksimissaan ja viimeistään 2009 tiedämme, miten suomalainen metsäteollisuus organisoituu. Kohta kuulemme myös, miten muut metsäteollisuuden mahtimaat reagoivat. Mitä tekee Saksa? Kanada? USA? Japani? Kiina? Etelä-Korea? tai Ruotsi?

Puutullit voivat pakottaa VR:n sopeutustoimiin

Venäjän kaavailemat puutullit voivat toteutuessaan johtaa tiukkoihin sopeutustoimiin VR-Yhtymässä, kirjoittaa Kauppalehti.

Saimaan kanava

Saimaan kanava on myös liipasimella.

Kaakkois-Suomi

Jotain pitäis’ keksiä!

METSÄTEOLLISUUDESTA

Global Newsprint: More Production Cuts Needed - Analysts
Dow Jones Newswires 5/30/2007 8:27:00 PM
KANSAS CITY (Dow Jones)–The latest Pulp and Paper Products Council inventory and shipments report shows product demand falling faster than most market analysts had expected for the year and tells the market that more production needs to be removed, market analysts said.
Lähetä kommentti