sunnuntaina, lokakuuta 28, 2007

Kirjoitin kesäkuussa Kemijärven puupulasta

Kirjoitin StoraEnson Kemijärven tehtaan puupulasta kesäkuussa 2007. Karvisen puheet viittaisivat jo silloin viime viikolla tulleeseen päätökseen.

Puupula hiipii Kemijärvelle

Torstai, Kesäkuu 14, 2007 21.23 | Helge V. Keitel | Merkinnät, Työelämä, Uutiset, Helge Keitel, Metsäteollisuus

StoraEnso ilmoitti äsken uutisissa Kemijärven tehtaan lomautuksista syksyllä 2007. Syyksi ilmoitettiin sekä viime talven leudot kelit (ilmasto) että Venäjän puutullit (raakapuu kallistuu).

Kemijärven tehdas sijaitsee liiketaloudellisesti hankalassa paikassa. Matkailu- ja luontoväki ei halua, että metsiä hakataan. Venäjän puu on ilmeisesti pitkittänyt tehtaan elinikää.

Mitä jos puuta ei saada omalta alueelta, kun ikimetsien hakkuut estyvät, Metsähallituksen puutkin haluttaisiin pitää pystyssä (että etelän väellä olisi soma hiihdellä) ja Putin vetää välistä Äiti Venäjän kirstuun enemmän fyrkkaa?

Uimaharju on melkein itärajan tuntumassa ja muistini mukaan uudistamisvaiheessa Venäjän raakapuulla oli tärkeä rooli. Uimaharju uudistettiin hiljattain. Varhaiset varoitussignaalit kertovat jotain Kemijärven tulevasta kohtalosta. Karsinta alkanee sieltä, minne raakapuun roudaaminen on vaikeinta. Hannele Pokalla ja Väyrysellä riittää töitä. Maakunnan puujalka on uhattuna.

Kaakkois-Suomen tehtailta ei vielä ole soiteltu hälytyskelloja. Kävin 21.30 katsomassa StoraEnson uuden pääjohtajan (CEO), Jouko Karvisen, mietteitä. “Tämä on vasta alkua“, ajattelin luettuani hänen KL:lle antamia lausuntoja, jotka perustuvat tarkkaan sisäpiiritietoon puuasioiden tilasta.

Lähetä kommentti