perjantaina, lokakuuta 26, 2007

Maailman paras innovaatiojärjestelmä - teoria ja käytäntö - Teknotohtorin vastaanotto

Maailman paras innovaatiojärjestelmä - teoria ja käytäntö - Teknotohtorin vastaanotto: "Nythän on niin, että innovaatiopolitiikassa klusterit on todettu kuolleeksi ajatukseksi, eikä tämä ole minun ideani, vaan maailman johtavat innovaatiogurut ovat sen julki lausuneet. Todellisuudessa merkittävät innovaatio syntyvät teollisuudenalojen välisessä vuorovaikukuksessa.

Eikä asia ole uusi vaan näin on puhuttu jo viime vusoikymmenellä. Esimerkkejä? No metsäteollisuus on tietysti Suomessa ihan luonnollinen teollisuudenala oman raaka-aineresurssin takia. Sitä ei suomalaiset hoksanneet vaan ulkomaiset teollisuusmienet jotka alkoivat rakentaa tänne tehtaita jo autonomian ajalla. Ne innovaatiot syntyivät kuitenkin siten, että metalliteollisuus näki markkinoita puunjalostusteollisuuden koneistamisessa.

Syntyivät sitten mm huippuluokan pumput, ja Valmetin porukka kehitti vallankumouksellisen viirakeksinnön, joka nosti Valmetin paperikoneryhmän maailmanluokkaan. Innovatiivisuutta tutkittaessa metsäteollisuus on vahvasti perää pitämässä.

Siellä pelataan monopolipeliä, jossa siirrot ratakaisevat kunkin hetkinen raaka-ainetilanne, energian hinta ja rahoitusmaailman virtaukset. Pelataan toisten ihmisten rahoilla - ja elämällä. Ja sitten kauhotaan valtion rahaa klusteriin. Knalli-ja-sateenvarjo-touhua, sanoisin. Vaan kun ei naurata."

Lähetä kommentti