tiistaina, lokakuuta 30, 2007

Talouselämä: UPM-Kymmene kylmentää myllyjä

UPM kertoi tänään tuloksensa heikentymisestä heinä - syyskuussa. Kohonneiden kustannusten lisäksi, riesana on myös kohonnut euro. Jussi Pesonen joutuu Karvisen tavoin pohtimaan kovia toimia kannattavuuden palauttamiseksi. Hintojen nostaminen ei ole helppo tehtävä.

Ei käy kateeksi metsäpomoja. Jussi Pesosen toimitusjohtajaura on ollut yhtä siivoamista ja karsimista karsimisen perään. Mutta ei auta, että yksi mies tai yhtiö sulkee tehtaita.

Helge: Karsintaa tehdään kovalla kädellä. Monet mittarit vittaavat siihen suuntaan, että tekemistä riittää. Emme taida puhua nopeasti ohi menevästä kriisistä?

Stora Enso räväytti viikko sitten sulkemalla peräti kolme tehdasta ja yhden paperikoneen neljännellä paikkakunnalla. Pitääkö siis Pesoselta odotella Voikkaan lopettamisen kaltaisia voimatoimia?

Kyllä. "Arvioimme koneidemme kustannuskilpailukykyä uudelleen. Tämä voi johtaa pysyviin tai määräaikaisiin kapasiteetin sulkemisiin", sanoo Jussi Pesonen yhtiön tiedotteessa.

Tarkoittaako tämä kokonaisia tehtaita vai ainoastaan yksittäisiä koneita? Tämä jää nähtäväksi.

Vanha neuvo kannattavuuden parantamiseksi on: nosta hintoja. Näin UPM-Kymmene aikoo tehdä.

Helge: Miten suuret saavat hinnat nousuun?


"Tämä voi johtaa pysyviin tai määräaikaisiin kapasiteetin sulkemisiin"

"Olemme jo ilmoittaneet asiakkaillemme tulevista hinnankorotuksista. Aikakauslehtipaperien markkina pysyy tiukkana ja tavoitteena on saada sopimukset tehtyä ennen vuoden vaihdetta", sanoo Pesonen tiedotteessa.

Miten tämä on mahdollista? Se ei oikein selviä tiedotteesta, mutta kaiketi UPM-Kymmenellä sitten on hinnoitteluvoimaa. Ellei ole, Pesonen yrittää puhumalla saada aikaan hinnankorotuksia.

Kolmas konsti kannattavuuden parantamiseksi on aikaisempaa tiukemmat investointiohjeet vuodeksi 2008. Investoinnit kohdistuvat kasvaville markkina-alueille sekä uusille liiketoiminta-alueille.

Helge: Kasvavat markkinat ovat Kiinassa, Intiassa, Aasiassa. Joten Suomen osalta tämä tietää kylmää suihkua.

Eurooppaan UPM ei siten varmaankaan pistä yhtään killinkiä paperintekoon. Sen sijaan pitää ruveta odottelemaan biodiesel-voimaloiden rakentamispäätöksiä.

Dieselbisnes on ollut vuoden verran valmisteltavana ja konsepti hiottavana. Vähitellen siihen pitäisi löytää kavereita kumppaneiksi.

Euroopassa riesa jatkuu. Viimeksi maanantaina tuli uutinen Metsolta, joka toimittaa uuden paperikoneen Portucelille. Ei vähene kapasiteetti tällä pelillä.

Helge: Onko biodieselistä pelastajaksi?
Lähetä kommentti