maanantaina, lokakuuta 29, 2007

Työnantaja murskaa nyt eliittiduunarit / työelämä / Taloussanomat

Alla oleva Taloussanomien artikkeli myötäilee Amerikassa syntynyttä trendiä. Kallispalkkaista kokemusta ja osaamista siivotaan palkkahaitarin yläpäästä. Vanhat konkarit saavat väistyä ja uutta väkeä koulutetaan tilalle. Palkkaliuskaan tulevat paljon pienemmät lukemat. Suomen metsäteollisuudessa uutta väkeä ei vielä tarvita, koska vähentämisen tarvetta on runsaasti.

Tästä voimme päätellä, että uusia lakkautuksia on tulossa. Mitkä ovat seuraavat tehtaat? Listaan tässä lyhyellä aikajänteellä lakkautettuja ja liipaisimella olevia:
  1. Voikkaan paperitehdas
  2. Yksi paperikone Kuusankoskella
  3. Yksi paperikone Anjalankoskella
  4. Summan tehdas Haminassa
  5. Kemijärven sellutehdas
  6. Miten käy Sunilan? (sellun käyttö vähenee 20 000 tpa)
  7. Kajaanin paperitehdas? (sanomalehtipaperin kysyntä)
  8. Keski-Suomessa
  9. Tuleeko vielä rajumpia järjestelyjä?

Työnantaja murskaa nyt eliittiduunarit / työelämä / Taloussanomat: "Nyt työnantaja iskee työntekijöiden eliittiväkeen paperityöntekijöihin. Stora Enso kertoi torstaina sulkevansa tuotantoa ja laittavansa pihalle Suomessa 1 100 henkeä.

M-real ilmoitti puolestaan helmikuussa, että yhtiö aloittaa tulosparannusohjelman. Suomessa työt loppuvat noin 600 hengeltä.

UPM puolestaan kertoi viime vuoden maaliskuussa lopettavansa Suomessa 3 000 työpaikkaa. Yhtiö sanoi irti 672 työntekijää, ja 1 885 henkeä sai lähteä eläkkelle tai työttömyyseläkeputkeen.

Näköpiirissä on lisää ongelmia: Suomen Pankin Euro & Talous -lehti ennakoi, että metsäteollisuus vähenee kymmenen prosenttia Suomessa, jos Venäjä jatkaa raakapuun vientitullien korotuksia.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen sanoi torstaina, että lisää leikkauksia on luvassa, jos Venäjältä tulevan puun tullimaksut jatkavat nousuaan. Nimenomaan Stora on riippuuvainen itäpuusta.

Paperialan työntekijät ovat olleet vahva ammattiryhmä, joka on pystynyt neuvottelemaan itselleen hyvät edut.

Paperiteollisuus on pääomavaltainen ala, ja työnantajat eivät ole mielellään seisottaneet koneita lakkojen takia.

Siksi työntekijöillä on ollut vahva neuvotteluasema, ja he ovat olleet eliittityöntekijöitä. Saneeraukset heikentävät neuvotteluasemaa.

Toki alan saneerauksissa on kyse muistakin kuin työntekijöistä. Stora Enso esimerkiksi vähentää myös toimihenkilöitä."

Ei kommentteja: