sunnuntaina, lokakuuta 28, 2007

Voith Saksassa

Kirjoitin aiheesta Kauppalehdessä ja tuon kirjoituksen tälle kanavalle.

Voith Saksa Halpa Suomi Kiina

Keskiviikko, Kesäkuu 20, 2007 10.54 | Helge V. Keitel | Merkinnät, Työelämä, Helge Keitel, Trenditehdas, Metsäteollisuus

Saksalaiselle Voith paperikoneiden valmistajalle Suomen edulliset palkat ovat Kiinaa suurempi uhka. Valmistuksen siirtäminen Kiinaan ei ole Voithin suunnitelmissa, mutta kunnossapito- ja muita tukipalveluja viedään lähelle suurinta markkinaa.

Friedrich Voithin vuonna 1867 perustama yhtiö työllistää 34 085 ihmistä. Paperikoneiden osuus 3 739 miljoonan euron liikevaihdosta on 1 567 miljoonaa euroa eli 42 prosenttia.

Suomalainen Metso panee kampoihin laadulla, hinnalla ja referensseillään. Nämä kaksi kisaavat paperikonekaupoista maailmalaajuisesti.

Kiinan merkitys markkina-aluuena on suuri sekä Voithille että Metsolle. Kiinasta on tullut maailman suurin paperintuottaja. Yhdysvallat on siirtynyt johtoasemasta kakkoseksi.

Kiina-ilmiö iskee konepajateollisuuteen valikoiden. Alihankinnan ulkoistaminen etenee kuitenkin meilläkin voimallisesti. Monet suuret konepajat ostavat ulkoa entistä enemmän komponentteja ja alihnakintapalveluja.

Aikaisemmin alihankkijat sijaitsivat kotimaassa muutaman sadan kilometrin säteellä tehtaalta. Nyt parasta palvelua tarjoava alihankkija saattaa sijaita maailman tosiella laidalla.

Paljon räätälöintiä ja yksilöityjä piirteitä sisältävät koneet, laitteet ja laitokset nojaavat edelleen tiiviiseen yhteistyöhön nurkan takana oleviin strategisiin kumppaneihin. Tuotannon ja alihankinnan yhteistyö jatkuu massaräätälöintiä harjoittavissa yrityksissä.

Kokonaisratkaisujen vaatima automaatio tarjoaa lisäsuojaa. Raudan vääntäminen jatkuu edelleen Suomessa ja siinä rinnalla pannan bittejäkin mutkalle.

Pelko siitä, että suomalainen teollisuus jättää kotimaansa, ja pitää täällä vain pankkitiliä ja sähköpostilaatikkoa, on ehkä ennenaikainen. Suomalainen insinööritaitoa ja projektiosaamista arvostetaan ja teemme työtä eurooppalaisittain edullisesti.

Lomien jälkein useimmilla on edelleen työpaikka tallessa. Monen talon tilauskirjat näyttävät hyviltä ennen lomalle lähtöä.

Hyvä tietää, olemme saksalaisille suurempi uhka kuin kiinailmiömäiset aasialaiset. Lämmintä kesää!

Lähetä kommentti