tiistaina, marraskuuta 27, 2007

Puutulleista Venäjällä | Digielämää Etsimässä

Digielämää Etsimässä: "Vanhanen ja Väyrynen Puutulleista Moskovassa Tiistai, Marraskuu 27, 2007 13.11 | Helge V. Keitel | Merkinnät, Uutiset, Helge Keitel, Bioenergia, Metsäteollisuus

Vanhanen ja Väyrynen Puutulleista Moskovassa

Vanhanen ja Väyrynen puhuivat tänään puutulleista venäläisten kollegoittensa kanssa. Tavoitteena oli havukuitupuun tullin jäädyttäminen nykyiselle tasolle ja koivusta teollisuutemme ei haluaisi maksaa ylimäärää ollenkaan.

Stora Enso viestittää, että puutullikiistan ratkaisemisella on kiire. Jos tulos ei ole toivottava, voimme varautua uusien tehtaiden ja tuotantolinjojen sulkemiseen.

Venäläiset pitävät kiinni kannastaan: WTO:n jäsenyys ja suomalaisten investointeja Venäjän metsäteollisuuden kehittämiseksi.

Venäjän pääministeri toteaa, että neuvottelut jatkuvat Vanhanen + Väyrinen tapaamisen jälkeen EU:n kanssa. WTO tai Njet!

Suomi elää puusta tulevaisuudessakin, mutta lyhyellä tähtäyksellä olemme riippuvaisia myös venäläisestä puusta. Metsiemme hakkuut kestäisivät 100 miljoonaa kuutiota vuodessa, mutta saamme ulos vain 60 %.

Rahallahan puu toki liikkuisi, mutta jakovaraa ei metsäjäteillä ole. Suomalaisellekin puulle pitäisi neuvotella matalampi “first mile” tullimaksu. Nythän kauppoja ei synny, koska metsänomistajat odottavat parempia aikoja.

Jos huonosti käy voivat hyvät ajat olla h-vetin kaukana. Citycorp laittaa 45 000 pankkiduunaria pellolle. Luottolaman uhreja on myös muualla. Puntit tutisevat varmaan suomalaisissakin pankeissa. Asuntorakentamisen volyymia on reivattu alaspäin.

Sahoille on tulossa pitkiä joululomia. Kauppa sen on joka kannattaa. Joulumyynnistä ennustetaan superluokan kulutusjuhlaa, mikäli metsäherrat eivät keksi uusia joukkoirtisanomisia. Olosuhteet ovat pitkästä aikaa harmaansävyiset. Inga Lunda? kysyy ruotsalainen. Loviisassa sitä on: Lunta maassa ja odotamme valkoista joulua.

Lähetä kommentti