perjantaina, marraskuuta 30, 2007

Metsäfirmamme Innovoivat

2007.03.22 14.07 Metsäfirmat Innovoivat | Aika Kauppalehden bloggaajat olivat sitä mieltä, että metsäyhtiömme ovat unohtaneet innovaatiot ja jahtaavat vain kustannuksia, sulkevat tehtaita, vähentävät kapasiteettia ja yrittävät löytää kovaa maata jalkojensa alta.

Torstai, Maaliskuu 22, 2007 13.11 kirjoitin blogissani näin:

Tiesittekö, että kävyissä on öljyteollisuuden siemeniä? Metsäfirmojen innovaatiotoiminta on viime päivien julkistusten perusteella hyvässä vauhdissa. Muutaman päivän aikana metsäalan suomalaiset jätit ovat kertoneet mielenkiintoisista uutisista.

Olemme menossa uudelleen metsään ja nyt lyödään tiskiin uusia ideoita, prosessiratkaisuja ja liiketoimintamalleja. Metsästä suomalainen on etsinyt suojaa viholaisia ja uhkaavia toimijoita vastaan. Ehdin jo päivänä muutamana valitella uusien avausten puutetta. Mennään metsään. Koska Vapo ilmoittaa turpeen kemiallisista sovelluksista?

  1. Stora Enso ja Neste Oilu julkistivat näyttävästi biodiesel suunnitelmansa
  2. Tällä viikolla UPM tutkimusjohtaja kertoin elektronisen paperin valmistuksesta Ylöjärvellä
  3. UPM sijoittaa lisää rahaa biodieselin valmistukseen: T&K panos nousee 50 miljoonasta eurosta 80 miljoonaan euroon
  4. Bioreaktoreistakin puhutaan.

A UPM spokesman estimates the electronic display laminate will be generating a few hundred million euros in revenue during the coming years.

The United Paper Mills CTO Pauli Hanninen is saying, according to Kauppalehti (The leading Finnish business daily), “The sales will be small in the beginning. We are working to improve the resolution of the paper displays. We expect to come out with flexible electronic paper models and the electronic book is not that far away anymore.”

Hyvä näin, sellun pilaamisen jatkeeksi on tulossa uutta. Stora Enson koelaitos Varkaudessa maksaa 18 miljoonaa euroa ja täyden mittakaavan laitokseen sijoitetaan ehkä jopa 250 miljoonaa euroa. Stora Enson Varkauden koelaitos valmistuu 2008 ja tuottaa lämpöä arviolta 4 300 omakotitalolle.

Sähköistä paperia kokeillaan Malmin Citymarketissa. Kaupallinen valmistus käynnistyy syksyllä 2007. Raflatcissa arvioidaan, että tästä kehittyy ajan kuluessa muutaman sadan miljoonan business.

Nämä ovat hyviä uutisia. Biofuel villitys läpäisee Amerikan, Euroopan ja Aasian. Jos suomalaiset saavat prosessinsa ajoissa kuntoon, on EU:n alueella paljon innokkaita kumppaneita ja asiakkaitakin, joilla dieselautot kulkevat ja liikevaihtoa tulee muutamasta miljoonaa vuodessa.

Suomalaiset korpisoturit ovat myönteisessä mielessä liikkeellä. Neste Oil on tänään ilmoittanut suunnitelmastaan rakentaa maailman suurin biodiesel-laitos Singaporeen. Toivottavasti meillä on riittävästi osaamista hankkeiden nopeaan toteutukseen. Nesteen Porvoon laitoksen uuden laitoksen käynnistäminen on viivästynyt alkuperäisestä suunnitelmasta.

Oppiva organisaatio ottaa vastoinkäymisistään oppia!


Lähetä kommentti