tiistaina, marraskuuta 13, 2007

Metson tie biojalostamoihin

Metson tie biojalostamoihin

Suomalaisista metsäyhtiöistä sekä Stora Enso että UPM ovat ilmoittaneet suunnittelevansa biodieselin raaka-aineen valmistusta sellutehtaiden yhteydessä.

Seuraavaksi odotetaan askelta kohti biojalostamoita, jotka tuottaisivat sellun ja biopolttoaineiden lisäksi erilaisia kemikaaleja.

Eloranta puhuu vielä varovasti biojalostamoista. Niihin tarvittavat teknologiset osat ovat periaatteessa olemassa. Iso haaste on rakentaa toimiva kokonaisuus.

- Kokonaisuus pitää perustua joustavuuteen. Eri tuotteita pitää pystyä ajamaan joustavasti hintasuhteiden muuttuessa, Eloranta hahmottelee.

Kvaernerin yksiköt avaavat uutta tietä

Metso osti viime vuonna Aker Kvaerner Pulpingin ja Powerin. Kvaerner Pulpingin mukana tuli jatkuvan keiton teknologia, joka on halvin ja tehokkain tapa tehdä sellua viljelymetsien eukalyptuksesta.

Kvaerner Powerin kattilatuotanto on teknologiaa, jota voidaan hyödyntää puun, turpeen, oljen tai kierrätettävien aineiden poltossa.

Metso Poweriksi muuttuneen Kvaerner Powerin liikevaihto oli viime vuonna lähes 500 miljoonaa euroa. Tänä vuonna liikevaihdon uskotaan nousevan 600 miljoonaan euroon.

- Uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen ansiosta Metso Powerilla on kasvupotentiaalia huomattavasti enemmän kuin monessa muussa liiketoiminnassa, Eloranta sanoo.

Lähetä kommentti