keskiviikkona, marraskuuta 28, 2007

Miten lujaa mennään kohti taantumaa?

Miten syvälle mennään? Miten lujaa talouden juna kiitää kohti taantumaa? Miten nopeasti käänne tapahtuu? Selviääkö karmea totuus vasta joulun jälkeen? Onko USA:lla enää keinoja syöksykierteen oikaisuun?

Amerikkalaiset eläkerahastot ovat viime viikkoina myyneet osakkeita kymmenien miljardien dollareiden arvosta. Rahastojohtajat nukkuvat yönsä paremmin, kun rahaa siirretään liittovaltion joukkolainoihin.

Helge: Turvasatamia etsitään.

Taantuman merkki voi olla sekin, että USA:n 10-vuotinen obligaatiokorko oli tiistaiaamuna kolmen ja puolen vuoden pohjilla 3,85 prosentissa. Se heijastelee finanssimarkkinoiden hämmennystä yleisemminkin, koska subprime-kriisistä on luultavasti nähty vasta alkumetrit.

Viime tiedot kertovat, että pankit jarruttavat lainaamista laajalla rintamalla.

Kun eläkerahastot New Yorkissa, Teksasissa, Floridassa ja Kaliforniassa panevat osakkeita myyntiin, on syöksykierrettä vaikea oikaista. Kalifornian julkisen sektorin eläkerahasto Calpers on viestinyt, että se vähentää osakkeiden painoa yhteensä 250 miljardin dollarin salkussaan.

Helge: Joukkohysteria on viimeinen niitti.

Myös JPMorganin strategit kehottavat siirtymään käteisen puolelle. Käteisen paino sen omassa mallisalkussa on nyt 10-12 prosenttia, kun se viime kuussa oli 3-4 prosenttia.

Tuttu syntipukki

Merrill Lynch on kuukausien ajan varoitellut taantumasta, mutta nyt riskeistä puhuvat myös aiemmin optimistiset Citigroup ja Lehman Brothers. Citin ja Lehmanin ekonomistit pitävät taantuman mahdollisuutta huomattavana.

Helge: Pääjohtaja sai lähteä. Citigroup irtisanoo 45 000 henkilöä.

Taantumaskenaariot ruokkivat itse itseään. USA:n mediaa on syytetty taantumapelkojen lietsomisesta; rakentajat ja kiinteistönvälittäjät ovat turvautuneet tähän vanhaan temppuun.

Syntipukkien hakeminen on sinänsä varma taantuman ennusmerkki.

Asuntotaantuma, dollarin heikkeneminen, sadan dollarin öljy, subprime-kriisi, kulutuksen hidastuminen. Siinä listaa, jota voi jatkaa vaikkapa yritysten tuloskunnon heikkenemisellä.

Helge: Öljy $100 on avain moneen suuntaan.

Merrill Lynch laskee S&P 500 -yhtiöiden kolmannen neljänneksen tulospudotukseksi lähes 10 prosenttia.

Goldman Sachs arvioi, että USA:n investoinnit ja yksityinen kulutus ovat tuoneet viime vuosien globaalista talouskasvusta noin kolmanneksen. Silti jaksetaan sitkeästi väittää, ettei USA:n hidastuminen koske muuta maailmaa.

Helge: Lisäksi USA:laisilla on paljon luottokorttivelkaa.
Lähetä kommentti