sunnuntaina, marraskuuta 25, 2007

Puutulleja Poistavia Poliitikkoja

EU haluaa, että Suomi puhuu suoraan Venäjän kanssa puutullien poistamisesta, vähentämisestä tai jäädyttämisestä. Puutullit kytkeytyvät Venäjän pyrkimykseen päästä maailman WTO:n jäseneksi. Järjestön säännöt koskevat vain tuontitulleja, joten Väyrysen mukaan neuvottelujen aika on nyt.

"Kun Venäjä on jäsen, neuvotteluasemamme huononee", Väyrynen sanoi 22. marraskuuta 2007.

Puukaupasta on neuvoteltu aikaisemminkin. Kolmekymmentä vuotta takaperin Neuvostoliitto tyrkytti Suomelle puuta, mutta silloin Suomi jarrutti naapurimaan intoa. Suomalaiset halusivat silloin suojella suomalaisten metsänomistajien kantorahahintoja.

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen on jutustellut aiheesta kollegansa Elvira Nabulinin kanssa Helsingissä ja marraskuun 2007 viimeisellä viikolla keskustelut jatkuvat Moskovassa. Suomen ja Venäjän taloussuhteita hiertävään raakapuun vientitullikiistaan etsitään kuumeisesti ratkaisua. Asialla on kiire, koska vuosi 2009 lähestyy vinhaa vauhtia.

Väyrysen tavoitteena on: "Koivukuitupuulta tullit pois ja havupuulle tulleista vapaa kiintiö."

Paavo Väyrynen kertoi näkemyksistään Sahateollisuusmiesten yhdistyksen syyskokouksessa.

Venäjä ryhtyi viime kesänä perimään puulta vientitullia kymmenen euroa kuutiolta. Vuonna 2009 tariffi nousee 50 euroon. Koivukuidulta ruvetaan perimään tullia vasta 2011. Kuljetuksissa kuitupuuta on kuitenkin vaikea erottaa järeästä vanerikoivusta, josta maksetaan tullia.

Vaatimus koivun lajittelemisesta kuituun ja tukkiin on ministeri Peter Mendelsonin mukaan kiperä kysymys.

"Olemme yrittäneet selittää heille, että he luopuisivat lajittelusta, kun se kerran on niin vaikeaa. Silloin kaikki koivu olisi tullista vapaa."

"Mutta he haluavat kohdella koivutukkia eri tavalla kuin kuitua. Tukki on heille arvokkaampaa, koska heillä on vaneriteollisuutta."

Suomalaisten metsäyhtiöiden mukaan koivukuidun tullikohtelu vaihtelee. Toiset tulliasemat määräävät koivulle maksun, toiset päästävät puun vapaasti Suomeen.

Havupuun tulleista Venäjä tuskin luopuu kokonaan. "Yksi mahdollisuus, joka on ollut ja tulee olemaan esillä, on asettaa havulle tullivapaat kiintiöt. Tätä venäläiset omalla puolellaan miettivät", Väyrynen sanoo.

Yhdessä rekassa on vajaa 50 kuutiota. Rekkakuormasta pitäisi täten maksaa noin 50 x 10 = 500 euroa. Kun tulli nousee 50 euroon kuutiolta, ollaan melko hurjissa lukemissa. Tullia maksetaan jo reilut 2 000 euroa.

EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson on suositellut suomalaisille kahdenvälisiä neuvotteluja.

"Minulla on se käsitys, että koivukuidun osalta voidaan saada aikaan ratkaisu. Kuinka nopeasti ja millainen, sitä on ennenaikaista sanoa."

"Mutta se nyt näyttää olevan selvää, että Venäjällä on suuri halu kohdella koivutukkia eri tavalla ja periä siitä vientitullia."

Väyrysen mukaan Suomi haluaa pikaisesti pysyvän ratkaisun. "Mahdollista on, että Venäjä muuttaa yksipuolisesti päätöstään sellaiseksi, joka paremmin tyydyttää suomalaisten ja muiden puuntuojien etuja."
Lähetä kommentti