keskiviikkona, marraskuuta 28, 2007

Suomalaiset paperiyhtiöt ovat sekatavarakauppiaita" - Tekniikka & Talous

"Suomalaiset paperiyhtiöt ovat sekatavarakauppiaita" - Tekniikka & Talous: "'Suomalaiset paperiyhtiöt ovat sekatavarakauppiaita' Kirkas strategia helpottaisi suomalaistenkin metsäyhtiöiden selviytymistä, uskoo International Paperin strategiajohtajana Yhdysvalloissa toimiva suomalainen Henri Häggblom.

”UPM ja Stora Enso ovat nykyisellään alan sekatavarakauppoja. Oma kokemukseni on, että tehtaiden lopettamiset ja myynnit on helpompi perustella henkilöstölle, mikäli yhtiöllä on selkeä strategia julkistettuna.”

Häggblomin uskoisi tietävän mistä puhuu, sillä hänen oma yrityksensä International Paper on parissa vuodessa tehnyt muodonmuutoksen, joka hakee Euroopassa ja Yhdysvalloissa vertaistaan.

Paletti uusiksi ”Valitsimme kaksi vuotta sitten hienopaperin ja pakkaukset niiksi alueiksi, joihin haluamme keskittyä. Se oli kova päätös.” IP myi seitsemän liiketoiminta-aluetta sekä runsaasti metsää. 11 miljardin dollarin tuloistaan yhtiö käytti osan velkojen maksuun ja antoi osan omistajille. ”Myytyjen joukossa oli erittäin hyviä bisneksiä, kuten Arizona Chemical, Kraft Papers ja Wood Products. Samalla investoimme uusille markkinoille kuten Venäjälle, Kiinaan ja Brasiliaan.”

Tehosekoituksen lopputuloksena IP:n liikevaihto on tänä vuonna lähes samansuuruinen kuin pari vuotta sitten. Työntekijämäärä on sen sijaan puolittunut parin vuoden takaisesta 110 000:sta.

Häggblom ottaa esimerkin siitä, mitä tarkoittaa strategian ensisijaisuudella.

”Meillä on Floridassa tehdas, jossa tehtiin kolmella koneella hienopaperia. Ne korvattiin yhdellä kraftliner-koneella ja samalla muualta suljettiin kolme kraftliner-tehdasta. Tämä oli Floridan tehtaalle valtava muutos. Itse asiassa se oli tämän nimenomaisen tehtaan kannalta huono päätös, mutta palveli strategiaa.”

Lähetä kommentti