keskiviikkona, marraskuuta 14, 2007

Suomi putos' puusta

Helge V. Keitel kommentoi:

kuula, mitä Suomessa tapahtuu? Tässä ei ole vielä kaikki. Nostan esille yhden asian. Metsäteollisuus, johon viittaat, tuskin selviää tähän asti julkisuuteen tulleilla kapasiteetin rajoituksilla ja uudelleen järjestelyillä. Voikkaan, Kemijärven ja Summan lisäksi odotettavissa on muitakin. En kirjoita paikkakunnista muita kuin alkukirjaimet:

 1. Kankaan paperitehtaan toinen paperikone suljetaan 13.11.07 päätös (M-Real)
 2. Lielahden sellutehdas suljetaan 13.11.07 päätös (M-Real)
 3. En
 4. Jo
 5. Ää
 6. Jy
 7. Ka
 8. Summan tehdas suljetaan (Stora Enso)
 9. Kemijärven tehdas suljetaan (Stora Enso)
 10. Voikkaan paperitehtaasta tehtiin pääsi reilu vuosi takaperin (UPM)
 11. Paperikone suljettiin Kuusankoskella (UPM
 12. Anjalankoskella suljetaan yksi paperikone (StoraEnso)

En jatka listaa, vaikka ehdokkaita on. Tehdaspaikkakuntien määrä saattaa jopa puolittua 5 - 10 vuoden kuluessa. Listani on siksi vasta vajaassa puolitiessä.

Vielä Suomessa on 41 paperi- ja kartonkitehdasta ja 18 sellutehdasta. Paperikoneita on noin 90. Suomalaisten metsäyhtiöiden paperin ja kartongin tuotannosta on Suomessa lähes 40 prosenttia. Markkinat ovat kuitenkin aivan muualla.

Tuotannon volyymi jämähtänee nykyiselle tasolle, vain suurimmat yksiköt jäävät. Uusia lakkautuspäätöksiä on tulossa.

Suomalainen puujalka ei katkea, mutta siitä irtoaa lastuja ja tikkuja useita vuosia. Uusia teknologioita tarvitaan kokonaiskannattavuuden parantamiseksi. Metsäteollisuuden pääomaintensiivisyys tekee muutostyön erittäin vaikeaksi ja kivuliaaksi.

Paperin kulutus on laskenut vuodesta 2000 ja silti rakennettiin uutta kapasiteettia. Pohjoisen onneksi Kemi ja Oulu ovat suhteellisen uusia ja tehokkaita.

Nämä rajut muutokset heijastuvat tietenkin myös ihmisten mieliin. Maaltamuuton aikana oli 8 surmanluotia. Nyt elämme jälkiteollista "Jatimatic-aikaa" (viittaus kouluampumiseen). Toivotaan, että kansa kaiken kestää.

Meillä on ollut monta hyvää kasvun vuotta 90-luvun laman jälkeen. Suomen aurinkoisella tilastotaivaalla on kuitenkin synkkiä pilviä. Eikä tässä vielä kaikki. Suomi putos puusto, toivotaan jälleen, että jaloilleen.

Lähetä kommentti