torstaina, marraskuuta 15, 2007

Talouselämä: Botnia tekee sellua kuumille markkinoille

Talouselämä: Botnia tekee sellua kuumille markkinoille: "Metsäteollisuus Botnia tekee sellua kuumille markkinoille [Joni Mäkitalo, São Paulo 15.11.2007] Lyhytkuitusellun tonnihinta on kivunnut 500 euron yläpuolelle. Markkinatilanne on parempi kuin Botnia uskoi tehdessään päätöksen Fray Bentosin tehtaasta pari vuotta sitten.

Helge: Halpa puu, edulliset palkkakustannukset ja iso moderni yksikkö.

Kiistelty Fray Bentosin tehdas sai Uruguayn hallitukselta käynnistysluvan viime viikon torstaina. Kiistelty tehdas sai Uruguayn hallitukselta käynnistysluvan viime viikon torstaina. Vain viisi päivää sen jälkeen ensimmäinen proomu matkasi tehtaalta Nueva Palmirasin valtamerisatamaan. Sieltä rahtilaivat kuljettavat eukalyptussellun Eurooppaan ja Aasiaan. Poliittinen kiista viivytti tehtaan käynnistämistä joillakin kuukausilla.

Helge: Amerikan-reissut ovat tulleet kalliiksi. Tässä ja nyt tämä näyttää pienistä säröistä huolimatta varsin hyvältä.

Botnialaiset hyödynsivät ajan prosessien viimeistelyyn. Koko tuotannosta 70 prosenttia menee tehtaan pääomistajien UPM:n ja Metsäliitto-konsernin paperikoneisiin, loput Botnia myy markkinoille. Uruguayn sateisilla aroilla kasvaneen lyhytkuituisen eukalyptuksen korkein jalostusaste todentuu toimistopaperina ja osin vessa- ja talouspaperina."

Helge: Prosessien viilausta. Viisasta sekin. Lielahdessa karsintakirves heilahti. Paperikoneiden on syytä sijaita rannikolla. Laiva on lastattu sellulla!


Lähetä kommentti