lauantaina, joulukuuta 29, 2007

Pellettiä ja aurinkoa stirling-koneeseen - Tekniikka & Talous

Pellettiä ja aurinkoa stirling-koneeseen - Tekniikka & Talous: "Pellettiä ja aurinkoa stirling-koneeseen. Vaajakosken laboratoriossa testataan myös sähkön tuotantoa stirlingmoottorilla, jonka polttoaineena käytetään puupellettejä.

Stirlingmoottori on lämpövoimakone, jonka toiminta perustuu lämpötilaeroon. Saksalaisen Solo Stirling GmbH:n kaasukäyttöisellä stirlingkoneella saadaan 25 prosentin hyötysuhde.

Tutkija Marko Rasi arvioi, että pelletin hyötysuhde riippuu etupäässä siitä, miten kiinteän polttoaineen käytössä toimiva lämmönvaihdin onnistutaan integroimaan stirlingkoneeseen.

”Suunnittelijalla on siinä hyvin vähän liikkumavaraa.”

Myös stirlingtekniikassa voidaan käyttää auringonlämpöä. Markkinoilla on järjestelmiä, joissa erilaisten peilirakenteiden avulla auringon lämpö kohdistetaan yhteen pisteeseen. Tässä pisteessä lämpötilaeron hyväksikäyttävä stirlingmoottori pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria.

Tutkijoiden mielestä aurinkokeräimet ja stirlinglaitteet voisivat täydentää toisiaan pienten kiinteistöjen energiahuollossa. Talvella käytettäisiin enemmän biopolttoainetta ja kesällä taas aurinkoa."


Lähetä kommentti