sunnuntaina, joulukuuta 09, 2007

Stora Enson Mutkikkaat Tuottavuustalkoot

Tukholmasta uutisoidaan, että Norrundetisssa sijaitsevan "Stora Enson Ruotsin-tehtaan sulkemisesta iso kohu". Liikemies Lennart Holm teki ostotarjouksen Norrsundetista, mutta Stora Enson päättäjät vastasivat ensin kemijärveläisittäin "ei käy".

Sikäläisen Paperiliiton painostuksesta neuvottelut uuden toiminnan käynnistämisestä kuitenkin jatkuvat. Lennart Holm työskenteli aiemmin johtajana Stora Ensolla.

Stora Enso myy Pohjois-Amerikan operaationsa ja riisuu kapasiteettia Euroopassa. Lakkautettavien tehtaiden myyminen uusille toimijoille tietäisi kilpailu puusta ja markkinoista.

Papernet kirjoittaa 2007-12-06 "Efter påtryckningar från Pappers går nu Stora Enso med på att träffa industrimannen Lennart Holm för en diskussion om massabruket i Norrsundet. Stora Enso står dock fast vid beslutet att massaproduktionen ska upphöra".

"Stora Enso suostuu neuvottelemaan Norrsundetin sellutehtaan myynnistä", tietää SAK:n verkkosivu - 07.12.2007 - 09:45. Kumpikaan tehdas ei ole myytävänä, vaan tarkoitus on sulkea ne lopullisesti, Stora Enso viestitti vielä joulukuun alussa.

Ruotsissa Norrsundetin sellutehtaan yli 300 työntekijää on käynyt lokakuusta lähtien samantapaista kamppailua työpaikkojensa puolesta kuin Stora Enson Kemijärven sellutehtaan työläiset. Molemmat tuotantolaitokset ovat yhtiön lokakuussa julkistamalla lopettamislistalla.

Stora Enso vastaa Lennart Holmille, että ehtona on uudenlainen toiminta, joka ei lisää kilpailua puuraaka-aineesta. Ryhtyykö Holm valmistamaan sellua oljesta tai muusta biomassasta?

Juhani Artto kirjoittaa blogissaan Norrsundetista:

Ammattiliitto Pappers on vaatinut Stora Ensoa turvaamaan tehtaan toiminnan jatkumisen myymällä laitos ostohaluiselle sijoittajalle. Pappers on korostanut, että Stora Enson perustelut myynnin vaikutuksesta raaka-aineesta käytävään kilpailuun eivät pidä paikkaansa.

Pappersin mukaan Holmin ja ranskalaisyhtiön ulottuvilla on raaka-aineen hankintaa koskeva vaihtoehto, joka ei olisi ristiriidassa Stora Enson liiketoiminnan kanssa.

Stora Enson raaka-aine- ja sellutoiminnoista vastaava johtaja Elisabet Salander Björklund totesi torstaina Dagens Arbetessa, että yhtiö on suuntautunut Norrsundetin sulkemiseen mutta voi harkita myyntiä toisenlaista toimintaa harjoittavalle taholle.

”Minun on vaikeata nähdä, mitä raaka-ainetta Lennart Holm ajattelee. Nyt olemme kuitenkin sopineet tapaamisesta ja saamme kuulla, mitä hän esittää”, Salander Björklund sanoo.

Stora Enson laskelman mukaan Norrsundetin tehtaan sulkeminen olisi yhtiölle taloudellisesti edullisempaa kuin sen myyminen sijoittajalle, joka jatkaisi selluntuotantoa.


AMERIKAN SEIKKAILUSTA ISO LASKU

NewPage osti äskettäin Stora Enson kahdeksan Pohjois-Amerikan paperitehdasta 2,5 miljardilla dollarilla. Amerikan valloituksesta Stora Enso otti takkiinsa kunnolla. Nettotappio oli kaikkiaan lähes 1,2 miljardia dollaria eli nykykurssilla noin 820 miljoonaa euroa.

Tämä tappio kertyi muutamassa vuodessa. Stora Enson tehtaiden liikevaihto Pohjois-Amerikassa oli vuonna 2006 noin 2,0 miljardia dollaria. Liikevaihto laski vuodesta 2005 lähes 10 prosenttia. Tuloskuntoa ei saavutettu, vaikka työvoiman määrää pudotettiin 7 300:sta alle 5 000:een.

NewPage syntyi vuonna 2005, kun MeadWestvaco myi paperitehtaitaan yksityiselle Cerberus-pääomasijoittajalle. NewPage oli itse tappiolla vuodet 2005 ja 2006, mutta sen tuloskunto on kohentunut vuonna 2007.

NewPage on kertonut, että Stora Enson ostos viedään loppuun vuoden 2008 ensimmäisellä neljänneksellä. Sikäläiset (rapakon takaiset) lehdet kirjoittavat edelleen Stora Ensosta. Ilmeisesti neonvaloja, logoja ja kylttejä ei vielä ole vaihdettu. Tappiotiedot menevät Stora Enson piikkiin. NewPagein nettisivuilla kirjoitetaan digitaalisesta paperista. Linjauksessa on jotain uutta ja raikasta.

Does your project require quick turnaround or customization and personalization? Made for all types of digital applications, Sterling Ultra Digital™ papers are precision-converted, designed with a special coating, and manufactured to a specific moisture content in order to meet the rigorous requirements of on-demand, digital printing.


NewPage saa kaupassa Stora Enson tehtaat:
  1. Wisconsinin Bironissa,
  2. Kimberlyssä,
  3. Niagarassa,
  4. Stevens Pointissa,
  5. Whitingissa ja
  6. Wisconsin Rapidsissa sekä
  7. Minnesotan Duluthissa ja
  8. Kanadan Port Hawkesburyssa
Stora Enso vetää myös osakkeensa New Yorkin pörssin päälistalta. Listautumisesta on tarkoitus luopua joulukuun loppuun mennessä.Lähetä kommentti