perjantaina, joulukuuta 21, 2007

Tekniikka & Talous UPM:stä ja vuodesta 2008

Tekniikka & Talous lehdessä kommentoidaan UPM:n päätöstä rakentaa sellutehdas, saha- ja levytehdas Venäjälle. "Niin, onkohan tässä syy Venäjässä vai voiko Suomella olla jotain itse tekemistä tehtaan rakentamispaikkakunnan suhteen? Käsittääkseni tehtaan siirtämisellä 100 km itään saadaan edullisempaa raaka-ainetta, energiaa, palkkoja ja verotuskin siellä lienee vähintään kilapailukykyistä. Maan Ystävät tuskin pysäyttävät siellä tehtaan rakentamista. Rakentaminen lienee lisäksi halvempaa. Ehkä vahva Euromme voi olla myös syy huonoon hintaan markkinoilta. Eli kaikkiin noihin voitaneen me täällä Suomessa vaikuttaa, mutta emme ehkä enemmistönä halua. Kateus vaikuttaa myös siihen, että harva haluaa täällä enää rikastua, koska haukutaan kuitenkin, toteaa kirjoituksessaanUPM ymmärtäjä."


Tekniikka ja Talous pohtii myös metsän, paperin ja sahojen tilannetta.

Paperi vetää henkeä, sahat syöksyvät

Sellu- ja paperiteollisuudessa nähdään isojakin yhdistymisiä vuonna 2008, kun yhtiöt vaihtavat tehtaita. Tehtaiden sulkemisissa tullee välivuosi. Yhtiöiden kannalta heikoimmat tehtaat on suljettu ja nyt yritetään löytää muita tapoja kannattavuuden parantamiseen. Jos paperin hintojen nostaminen onnistuu, kemiallisella metsäteollisuudella helpottaa hieman.

Helge: Nyt puuta ja muuta kuljetetaan ristiin rastin ympäri Suomen maan. Logistiikan taitureita tarvitaan.

Edessä on kovia haasteita raaka-aineen hankinnassa, jos talvi on leuto ja Venäjä nostaa puutulleja kaavailemallaan tavalla vuoden 2009 alusta .

Helge: Puutin Puutullit ja Puunjalostus

Viime ja tänä vuonna sahateollisuus eli nousukautta ja kannattavuus parani. Nyt sahateollisuus kuitenkin syöksyy alaspäin. Monia tuotantolaitoksia seisotetaan ja myös osan sulkeminen lopullisesti on todennäköistä.

Sahateollisuuden kyky hallita suhdanteita on jopa paperiteollisuutta huonompi. Stora Enson entinen toimitusjohtaja Jukka Härmälä on sanonut, että sahateollisuudella menee 7 kuukautta hyvin ja 7 vuotta huonosti. Vähän liioittelua, mutta sinne päin.

Hyvän sahatukin hinta on niin korkealla, että monilla sahoilla ei ole tukkeja varaa ostaa. Ei hyvältä näytä.


Lähetä kommentti