keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Voimmeko enää luottaa kraanaveden puhtauteen?

Nokian tilanne osoittaa, että vesijohtoverkosto voi "omia aikojaan" kehittyä terveydelle haitallisten mikrobien, bakteerien ja pöpöjen jakelujärjestelmä.

Ongelmalle löytyy järjellinen selitys. Nokialla sovellettiin venttiili-ratkaisua, jollaista ei pitäisi olla muualla. On vihjailtu LVI-työhön liittyvästä laiminlyönnistä.

Kuntien vesilaitoksia on nyt kehotettu tarkistamaan vedenpuhdistamoidensa laitteet, sillä Nokialla sattunut virhe voi olla mahdollinen muuallakin.

Yhteyden rakentaminen talousvesiverkon ja teknisen vesiverkon (paskavesi) välillä selittyy sillä, että tekniseen verkkoon voidaan sen mahdollisessa häirötilanteessa liruttaa puhdasta vettä.

Nokialla venttiili aukesi väärään suuntaan ja talousvesiverkkoon pumpattiin 400 tonnia paskavettä. Tätä huuhteluvettä kutsutaan häveliäästi tekniseksi vedeksi.

Julkisuusstrategiaa leimaa tietojen panttaaminen, vaikka talousveteen pääsi "400 tonnia jätevettä". Mistään pienestä lirauksesta ei ole kyse? Miten tiedetään, että jätevettä sekoittui näin paljon? Milloin sekoittuminen käynnistyi? Keskiviikkonako?

Nokialla sairastui joukoittain ihmisiä juotuaan jäteveden pilaamaa kraanavettä. On puhuttu tuhansista sairastumisista. Nokian vesiverkoston piirissä on kolmisenkymmentätuhatta ihmistä. Olemmeko jo nähneet kaikki sairaustapaukset? Onko verkosto saatu hallintaan?

"Kai me toivoimme viimeiseen asti, ettei tilanne olisi näin paha", Nokian kaupunginjohtaja lausui maanantaina Ilta-Sanomille.

Tampereella ilmestyvän Aamulehden mukaan Nokian kaupungin tiedottaminen "on mennyt viemärin kautta".

Poliisi tutkii, syyllistyikö läppävikaisella vesilaitoksella joku laiminlyöntiin. Sairastuneet voivat todennäköisesti saada korvauksia.

Olemme tottuneet kunnolliseen, puhtaaseen, hajuttomaan ja hyvältä maistuvaan juomaveteen. Nokian tapaus ja sen taustalta nouseva tietoisuus osoittaa teknistyneen ja automatisoituneen yhteiskunnan haavoittuvuuden.

On vaikea kuvitella, että meidän pitää luopua hyväuskoisuudestamme. "Jos jokin voi mennä vikaan, se menee takuulla ja pahimmalla mahdollisella tavalla", on jälleen tullut todistettua.

Virhettä ei kukaan Nokialla tehnyt tahallaan. Kriisin hallinnassa näkyy elementtejä, jotka osoittavat, että olemme ehkä vasta nähneet jäävuoren huipun.






Ei kommentteja: