lauantaina, tammikuuta 26, 2008

Kemijärven ja Summaan uudet ratkaisut

Kemijärven uudet ratkaisut ovat olleet nopeita. Stora Enso löysi mieluisan omistajan Kemijärvelle. Uutta kuuluu myös Summan tehtialle.

Hallitus: EU-raha ei ratkaise tehdaskriisiä / teollisuus / Taloussanomat: "Kemijärven tehtaan ostanut Anaika Group ja Kymenlaaksossa storaensolaisia palkkaava Empower ovat ilmoittaneet pyytävänsä valtiolta tukea työllistämiensä ihmisten uudelleenkoulutukseeen.

Hallitus on Mauri Pekkarisen mukaan ilahtunut Anaikan ja Empowerin mukaantulosta, mutta lopullisia tukipäätöksiä ei ole vielä tehty.

– Voimme todennäköisesti tukea Kemijärven uusia teollisuusinvestointeja noin 30-35 prosentin osuudella kokonaiskuluista, hän sanoo.

Tälle vuodelle valtio on varannut 50 miljoonaa euroa äkillisten työllisyyskriisien hoitamiseen, mutta kaikkea ei haluta käyttää storaensolaisiin. Muitakin teollisuuden lähtörysäyksiä kun ehtii vielä tämän vuoden aikana tulla."


Anaika Group aikoo aloittaa tehdasalueella konepajatoiminnot ja korkealaatuisten liimapuupalkkien tuotannon. Anaika työllistäisi enimmillään suoraan noin sata työntekijää.

Tehtaan keskeiset kiinteistöt ja osat menevät Anaikalle, joten Ruukki Group ei enää neuvottele eikä selvitä Kemijärven tilojen ostosta. Alkuviikosta Matti Vikkula kertoi, että keskustelut metsäyhtiön kanssa ovat edelleen käynnissä. Vikkula kuvaili tuolloin keskusteluyhteyttä lämpimäksi.

Ruukki Group tarjoutui ostamaan Kemijärven-tehtaan, mutta Stora Enso hylkäsi Ruukin tarjouksen. Stora Enso ei halunnut Ruukki Groupin tulevan samoille puuapajille.

Stora Enso on sopinut myös pitkäaikaisen hankintasopimuksen Anaika Groupin kanssa. Se sisältää sahatukkien toimittamisen Anaikalle liimapuupalkkien tuotantoa varten ja oheistuotteena syntyvän puuhakkeen toimittamisen Stora Ensolle.

Stora Enso myöntää myös 7 miljoonan euron pääomalainan Anaika Groupille ja tarjoaa kiinteistöt edullisin ehdoin.

Kymenlaaksossa Stora Enso on allekirjoittanut aiesopimuksen Anjalan ja Kotkan tehtaiden kunnossapitopalvelujen siirtämisestä Empowerin hoidettaviksi. Empower tarjoaa töitä niin ikään ainakin sadalle metsäyhtiöstä irtisanottavalle työntekijälle.

Lisäksi noin 200 Stora Enson kunnossapitohenkilöstöön kuuluvaa henkilöä siirtyisivät Empowerin työntekijöiksi riippuen sopimuksen lopullisesta laajuudesta. Lopulliset sopimukset allekirjoitetaan kevään aikana.


Lähetä kommentti