perjantaina, tammikuuta 11, 2008

Kemijärven Sellutehtaaan kuolleeksijulistamisesta

Hutunkeittoa Kemijärvellä

Hyvää Tätä Vuotta 2008. Kemijärven tehdasta ei ole vielä lopetettu, mutta potilas nousee haudasta yhä uudelleen ja uudelleen. Tuntemattomat tahot haluavat jatkaa tikun keittoa, ensiharvennusmetsistä on joensuulaisilla suurennuslasilla löydetty 1,6 miljoonaa kuutiota tuoretta puuta hakattavaksi. Osaran aukiot ovat pikkuhiljaa kasvamassa umpeen.

Näin Osaran Aukioista ja Lapin metsistä kirjoittaa tunnettu bloggaaja

Jukka Kemppinen

Jukka Kemppinen, b. 1944, professor (Information Law), former judge (Court of Appeals). Ph.D. etc., author (poetry, fiction, non-fiction) and translator from so many languages; far more than 1 000 articles in reviews, journals, magazines, newspapers etc. Now blogging mostly in Finnish, occasionally English. Please, feel free to comment.

Paavo Rintala toi dokumenttiromaaneissaan näyttämölle ne ainakin kaksisataa tuhatta entistä rintamamiestä, jotka aloittivat avotulilla ja nälkäpalkalla Kemi-yhtiön työmailla talvella 1945, Lapin sodan päätyttyä.

Vasta nyt tuodaan esiin metsähallituksen virkamiehet ja metsätieteen professorit ja heidän joukossaan pitkän linjan metsäammattilaiset, kuten Järvinen, metsänarvioija ja metsänhoitaja, joka ajoi vängällä Lapin metsien tehokäyttöä ja kulki jo 1930-luvulla etsimässä sopivia maantien ja rautatien reittejä Savukosken Martista Saariselän läpi Inariin.

“Osaran aukiot” eli tyypillisesti 10 x 20 kilometrin paljaaksihakkuut näyttäisivät olleen olennaisesti Lapin piirin metsänhoitajien ja erittäin keskeisesti A.E. Järvisen suurhankkeita, jotka alkoivat toteutua Urho Kekkosen otettua pääministerinä Lapin elinkeinot erikoiseen suosioonsa.

Kekkosen kehittämä Kemijärven sellutehtaan kuolleeksi julistaminen tuottaa vaikeuksia nykyiselle hallitukselle. Eilen Vanhan, Pekkarinen ja Venäjä, Venäjä, Venäjä ministeri ilmoittivat, että Stora Enson hallituksen päätös pitää.

Jouko Karvinen kertoi edellisenä iltana YLE-kanavilla, että puheet biojalostamosta Kemijärvelle ovat tuulesta temmattuja. Superministeri Mauri Pekkarinen säesti häntä seuraavana aamuna kertomalla, että “KTM on vasta myöntänyt 7 miljoonan euron avustuksen Stora Enson ja Neste Oilin biodiesel-pilotille Varkauteen. Ministeriön pöytälaatikoista, arkistoista ja pöydänkulmilta ei löydy suunnitelmaa Kemijärven biotislaamolle”.

Näin on näreet. Paperiliiton puheenjohtajalla on kuitenkin takataskussa tietoja finanssineroista, jotka saavat Kemijärven ja Summan tehtaat jauhamaan rahaa uusille omistajille. Asiasta keskustellaan >>

Vanhanenkin väittää, “Valtio ei ole passiivinen...”, mutta myönnetään, että Stora Enso on nyt valtio valtiossa.

Härkäpäinen ja lyhtysanainen pääjohtaja J. Karvinen ei kuitenkaan hihku innoista, vaikka Stora Enson pääkonttoriin on tulossa innokkaita ostajia. Ruotsissa on meneillään samanlainen näytelmä. Karvinen joutuu poliitikkojen, kansanliikkeiden ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa koville.

Puupulasta on tehty keppihevonen. Sanoisivat suoraan, että Euroopassa on liikaa tuotantokapasiteettia ja sillä siisti. Tuotantoa joudutaan siirtämää muualle, miksei sitä sanota selvästi julki.

Venäjä, Venäjä, Venäjä on seuraavien uusinvestointien kohde.

Lähetä kommentti