perjantaina, tammikuuta 04, 2008

Yöjunaa Kemijärvelle tarvitaan taas - Tekniikka & Talous

Yöjunaa Kemijärvelle tarvitaan taas - Tekniikka & Talous: "Kun Stora Ensoa tervehdyttämään tullut Jouko Karvinen ilmoitti Kemijärven sellutehtaan lakkauttamisesta, hän tuskin ajatteli minkälaiset mittasuhteet toimenpide saisi. Mitäs tuo nyt, tehtaita tulee ja menee. Jos se nyt joitakin kirpaisee, niin äkkiähän tilanne palautuu ennalleen.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Lappilaiset ovat aina olleet sitkeitä omalla maallaan, ja yhteinen vihollinen tunnetusti yhdistää. Vielä kun Karvinen näyttää lujasti pysyvän asemissaan periaatteellaan 'en syö itse, mutta en anna muillekaan', niin vastustusinto sen kuin kasvaa.

Kokemus on osoittanut monessa kansainvälisten yritysten kulujen karsimisessa, että Suomessa tuotannon lopettaminen on yksinkertaisempaa ja halvempaa kuin monissa muissa maissa. Ja jos pääkonttori on Lontoossa, tai jossain muualla Suomen rajojen ulkopuolella, niin yrityksen toimipistekartalta on helpompi napsia kaukaisia pisteitä. Ja tyytymättömillä on hankalampi matka pääkonttoriin.

Lappilaiset yrittävät painostaa hallitusta Stora Enson merkittävänä omistajana tekemään jotain Kemijärven tehtaan hyväksi. Pohjoisessa muistellaan haikeina Urkin aikoja. Silloin presidentti Urho Kekkonen ja maalaisliitto pitivät huolta myös kehitysaluepolitiikasta samalla kuin omasta suosiostaan..."

Helge: Saas nähdä, miten käy Karvisen ja ministerien? Joutuvatko vielä pyörtämään päätöksiään? Poliittinen paine ja painostus kasvaa.Lähetä kommentti