lauantaina, helmikuuta 02, 2008

Mauri Pekkarinen Lauantaiseurassa

Lauantaiseura on viikoittainen keskusteluohjelma yhteiskuntaelämästä, politiikasta ja
ajankohtaisista kysymyksistä, ihmisistä, ilmiöistä ja tapahtumista.

Lauantaiseuran isäntänä on toimittaja Hannu Lehtilä. VIIKON VIERAS Lauantaina 2.2. elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.

Kommentoin tätä ohjelman kuultuani. Tässä tulee varmasti uutta tietoa Kemijärvestä ja valtion omistuspolitiikasta.

Pekkarinen saapui Jyväskylästä. Mauri kehui lehdissä Jukka Härmälän toimintaa. Härmälä ei olisi sulkenut Kemijärven tehdasta. Oliko oikein sulkea Härmälä pois Outokummun hallituksesta? Iltapäivälehdet kannattivat Härmälän potkuja. Pekkanen pitää Härmälää hyvänä liikkeenjohtajana.

Pekkarisella oli hyvä luottamus Härmälään. Häkämies on tehnyt omat ratkaisut omista näkökulmista. Häkämies kertoi ratkaisustaan etukäteen Pekkariselle. Härmälä on hyvä hallitusammattilainen.

Miinuksista suurin on Pohjois-Amerikan retki? Laskutavasta riippuen siinä meni 3 - 6 miljoonaan euroa. Kaikilla metsäteollisuusyrityksillä on tällä hetkellä on vaikeaa.

Voidaanko Härmälän päälle kaataa se, että Kemijärvi suljetaan? Pekkarisen mielestä Härmälä oli vahvasti sitoutunut Kemijärveen.

Fortumin teki valtavan hyvän tuloksen ja ilmoitti nostavansa kuluttajahintoja. Fortum takoo tulosta sekä kotimaassa että ulkomailla.

Ajankuva on muutos:
 1. ilmasto
 2. kansainvälinen talous
 3. metsäteollisuus saneerausvaiheen edessä
Maailmanlaajuinen murros on kova. Kaikkea ei vielä ole nähty. Pitää varmistaa metsäteollisuuden menestys. Perusasioista ei ole "kahta mieltä". Suomalaista metsää pitää korkealle jalostaa.

Kemijärven tehdas perustettiin 1960-luvulla. Nollarajan takan ollut kitukasvuinen Lapin puu sai Kemijärven tehtaansa. Männylle löytyi uusi ja tehokas käyttäjä. Tehtaalla sai työpaikan 400 henkilöä. Valtio perusti ja puuta riitti.
 1. Lapin metsät ovat nyt kovassa kasvussa
 2. Yli 6 miljoonaa kuutiota
 3. Puolet kasvusta on suojellulla alueella
 4. 6 miljoonaa kuutiota suojellulla alueella
Jämpti keskustelu on käytiin marraskuussa 2007. Voisiko Stora Enso jatkaa sellun tuotantoa? Tammikuun alkupuolella käytiin toinen keskustelu, mutta sekin keskustelu näki vesiperän.

Ymmärrättekö business-puolen perusteita? Teemat ovat vaihdelleet. Yrityksen johto katsoo, että ylemmässä Suomessa sellun keitto on eräänlainen palapeli, jossa Kemijärven jatko vaarantaisi Kemin, Oulun tai Uimaharjun tuotannon. Kemijärven tehdas on ollut kannattava tehdas. On kannattavaa lopettaa kannattava tehdas.

Yrityksen parhaaksi päätöksiä tehdään. Miten Kemijärven tehtaan lopettaminen vaikuttaa bioenergian tuotantoa? Kemijärven tehdas edustaa 0,3 % Suomen bioenergiatuotannosta.
 • Sellun tuotanto loppuu huhtikuun 2008 lopussa
 • Vaikea löytää omalta paikkakunnalta töihin
 • Koko hallitukselle tämä on vaikea tilanne
Sellutehdas on Urho Kekkosen ajan merkkipaalu. Lapissa on paljon erilaisia potentiaalia ja mahdollisuuksia. Suurten mahdollisuuksien ylösajo:
 • Matkailu
 • Kaivannaisteollisuus
 • Barentsin alueen kehittäminen
 • Lappi-työryhmä perustetaan
Lähetä kommentti