keskiviikkona, helmikuuta 27, 2008

Muutosten Läpivieminen: Biodiesel 2007 - 2008

Muutosten Läpivieminen: 2007/02 - 2007/03: "10. helmikuuta 2007 Biodiesel

Neste Oilin yhteishanke biodieseljalostamon rakentamiseksi ranskalaisen öljy-yhtiön Totalin kanssa keskeytettiin, koska investointikustannukset olivat nousemassa liian suuriksi. Nesteen biodieseljuna kulkee kuitenkin raiteillaan, ja yhtiö odottaa biodieselistä merkittävää liiketoimintaa jo ensi vuonna. Jatkossa yhtiö joutuu kuitenkin laajentamaan biopolttoaineiden raaka-ainevalikoimaa puun suuntaan.

Helge: Vuosi takaperin kirjoitin biodeiselistä toisessa blogisa näin. Mitä sen jälkeen on tapahtunut?

Neste arvioi, että biodieselistä kehittyy merkittävää liiketoimintaa vuoden 2008 aikana. Kysymys biopolttoaineiden riittävyydestä askarruttaa. Neste aikoo kehittää tekniikkaa, joka laajentaa polttoainepohjaa. Puujäte ja hakkuutähteet ovat tähtäimessä. Nesteen ensimmäinen laitos käynnistyy vuonna 2008 ja toinen 2009.

Helge: Nesteen Porvoon laitos käynnistyi syksyllä 2008 yskien. Nyt Neste Oil rakentaa maailman suurinta biodiesel-laitosta Singaporeen. Menovesi tuotetaan palmuöljystä.

Biodiesel pysynee otsikoissa. Bioenergiaan ja energiaan liittyvät asiat ovat teollisuuden kannalta tärkeitä. Keskustelu lisäydinvoimasta, kuudennesta ydinvoimalaitoksesta jatkuu. On arvioitu, että sitäkään ei tultaisi rakentamaan Loviisaan. Rahoittajat haluavat sen muualle. Loviisan kohtalo riippuu valtion rahoitusosuudesta. Ilmeisesti Fortumin markkinaosuuden ei halutan nykyistä suuremmaksi. Kilpailun turvaaminen olisi viemässä kuudetta ydinvoimalaitosta länsirannikolle."

Helge: Fennovoima avaa toimiston Ruotsinpyhtäällä ja kohta saamme lobbareilta tarkat tiedot ydinvoiman eduista, säätövoiman tarpeesta ja tuulimyllyjen pyörittäjien vihreydestä. Palaan näihin teemoihin. Kierrättelen vanhoja kirjoituksia nähdäkseni, mitä vuosi takaperin ajattelin. Kanavauudistuksen tulokset näkyvät.

Lähetä kommentti