maanantaina, maaliskuuta 17, 2008

Energiahuumaa

"Energiahuumassa tulisi säilyttää terve järki ja pysyä tosiasioissa", kirjoittaa plasmafysiikan dosentti Taina Kurki-Suonio Teknillisen korkeakoulun uusien energiateknologioiden laboratoriosta Helsingin Sanomat Vieraskynässä lauantaina 1. maaliskuuta 2008.

Energia-ala on hyvää kyytiä ylikuumenemassa, minkä ansiosta liikkeellä on yhä enemmän erilaisia helppoheikkejä kaupittelemassa turvallisia, puhtaita, ehtymättömiä ja kaikki onnelliseksi tekeviä energiaratkaisuja.
  1. Hiilidioksidittoman hiilivoiman tuloa on rummutettu. Taina Kurki-Suonio ei niele ajatusta, että hiilidioksidin varastoiminen tekisi hiilivoimasta hiilidioksidittoman.

  2. Taina Kurki-Suonion mielestä "kiinteän ydinjätteen varastoiminen on ylivertaisesti turvallisempaa kuin luonnostaan kaasumaisen hiilidioksidin.
Energiahuumassa "jokaisen pitäisi suhtautua terveellä epäluulolla kaikkiin väitteisiin, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta - usein ne nimittäin eivät ole totta".

Energiakeskustelussa on "suloisesti sotkettu keskenään kasvihuonepäästöjen vähentäminen ja uusiutuvien energiantuotantomuotojen käyttöönotto, jotka eivät ole sama asia".

Jos esimerkiksi tuulivoimalla alettaisiin korvata ydinvoimaa, hiilidioksidipäästöt kasvaisivat: tuulivoima ei tuota sähköä tasaisesti, ja tämä puute korvataan käyttämällä hiilivoimaa tasausvoimana.

Koska suurta voimalaa ei voi napista painamalla käynnistää tai pysäyttää, hiilivoimat ovat jatkuvasti käytössä.

Tanska, tuulivoiman mallimaa, tuottaa eniten hiilidioksidia henkeä kohti Länsi-Euroopassa. Voidaanko suurimittaista tuulivoimatuotantoa pitää puhtaana energiatuotantomuotona maissa, joissa jatkuva sähkönsaanti on välttämätöntä.

Energiatuotantomenetelmiä arvioitaessa on huomioitava neljä näkökohtaa:
  1. ympäristön säästäminen
  2. luotettavuus
  3. turvallisuus
  4. saatavuus sekä riittävyys
Mikään yksittäinen energiatuotantomuoto ei ratkaise tulevaisuuden energiaongelmia, vaan energiatuotantopaletista on hyödynnettävä kaikki vaihtoehdot niille sopivissa sovelluskohteissa.

Energiatuotantoratkaisuja ei voida vaihtaa kvartaalitalouden tahtiin, vaan merkittävät muutokset vievät helposti kymmeniäkin vuosia.

Dosentti Taina Kurki-Suonion mukaan "päätökset pitää valmistella faktojen perusteella eikä mielikuvien pohjalta".
Lähetä kommentti