keskiviikkona, maaliskuuta 12, 2008

Kallis vesi voi kaataa bioetanolin - Tekniikka&Talous

Kallis vesi voi kaataa bioetanolin - Tekniikka&Talous: "Biopolttoaineiden tuotannon voimakasta lisäämistä vastaan on nousemassa vakavia esteitä. Kysymys ei yllättäen olekaan viljojen hinnan noususta. Pahimmiksi kannoiksi näyttävät nousevan öljyn hinnan huima nousu ja uutena mutta vakavana asiana veden puute. Näin kertoo Icis Chemical Business -lehti.

Helge: VESI on voiteista vanhin. Miten kauan vettä riittää amerikkalaisten maissipeltojen sadettamiseen? Toinen näkökohta on prosessien vaatimat valtavat vesimäärät.

Yhdysvalloissa elintarvikeyhtiön Conagra on vetäytynyt Coloradon osavaltioon suunnitellusta etanolitehtaasta, koska vesikustannukset ovat nousseet niin voimakkaasti. Etanolin valmistuksessa tarvitaan runsaasti vettä prosessin eri vaiheissa, vaikka lopputuotteessa eli polttoaine-etanolissa ei vettä ole kuin alle prosentti.

Helge: Veden HINTA! Hmm. Luin aamulla artikkelia Sotkamon Talvivaaran nikkelikaivoksen veden tarpeesta, joka on 30 000 kuutiota tunnissa. Prosessissa hyödynnetään paikallisten mikrobien liuotusvoimaa. Tuo veden virtauma on neljä kertaa suurempi kuin Helsingin vesilaitosta syöttävässä Päijännetunneelissa.

Öljyn hinnan nousu syö myös rajusti bioetanolin kannattavuutta, sillä tuote pitää kuljettaa käyttäjille öljytuotteilla käyvillä säiliöautoilla. Öljyn reaalihinta on noussut vuodesta 1988 kolminkertaiseksi, kun taas maissin reaalihinta on alle vuoden 1988 tason.

Helge: Nollasummapeliä. Lähienergia korvannee osan Lähi-idän öljystä.

Nimellishinnat ovat nousseet öljyn osalta vielä dramaattisemmin. Maissinkin nimellishinta nousi neljänneksen vuonna 2006 ja 2007 vielä enemmän eli 34 prosenttia. Tämäkään nousu ei nostanut maissin reaalihintaa edes vuoden 1988 tasolle. Yhdysvalloissa polttoaine-etanolia valmistetaan pääasiassa maissista..."

Helge: Vesiongelmasta on puhuttu pitkään, nyt kustannus kaataa hankkeita.
Lähetä kommentti