torstaina, maaliskuuta 20, 2008

Miksi asunnot ovat niin kalliita?

Vetääkö amerikkalaisten subprime-seikkailu asuntojemme hintoja alaspäin? Vaaniiko meillä jossain samanlainen mutakuoppa, josta kukaan ei ole vielä uskaltanut puhua?

Kuvitteellisella perheellä on uusi omakotitalo, pankkivelkaa 250 000 - 400 000 euroa. Molemmat ovat töissä, kunnes yhtenä päivänä tulee sähköpostiviesti, jossa kerrotaan firman saneeraussuunnitelmasta.

Jos näitä ilmoituksia tulee tuhansia, silloin markkinoilla tapahtuu. Lyhennykset jäävät rästiin, korkoihinkaan ei riitä rahaa. Laina-aikaakin on vielä 30 vuotta jäljellä. Miten irti pälkähästä? Kämppä myyntiin, on päästävä halvempaan asumisratkaisuun. Kierre käynnistyy ja kohta hintoja on pakko laskea, koska monelle tulee kiire.

Ehkä näin ei käy, mutta tuokin mahdollisuus vaanii nurkan takana. Ruotsalaiset pankit ovat peloissaan asiakkaittensa sijoituksista Baltian maissa. Valtio varautuu lainmuutoksella mahdollisten riskipankkien haltuunottoon.

Mutta asuntojen hintoihin:
  1. Rakennusmateriaalien kustannukset
  2. Rakentamisen työkustannukset
  3. 40 % uuden asunnon hinnasta menee veroihin ja eläke- ja tapaturmavakuutusmaksuihin ja parikymmentä prosenttia palkkoihin
  4. Rakennusyritysten voitto hinnasta oli 13 prosenttia
  5. Loppu jakautuu eri tahoille
  6. Kuntien kaavamääräykset ovat nostaneet pääkaupunkiseudulla vuodesta 1966 vuoteen 2006 asuntoneliön hintaa 900 eurolla
  7. Kovempaa kilpailua toivotaan
  8. Rakennusmateriaalien toimittajia saisi olla enemmän
  9. Alan suuryrityksillä on ylivahva kilpailuasema
  10. Materiaaliteollisuus on kansainvälisesti konsolidoitunut voimakkaasti viime vuosina
Hintojen hilaaminen alaspäin onnistuu vain, jos rahan tarjonta vähenee, jos silloinkaan.
Lähetä kommentti