sunnuntaina, huhtikuuta 13, 2008

Tuulivoima jälleen muodissa

Tuulivoima: "TUULIVOIMA JÄLLEEN MUODISSA. 1990-luvulta lähtien tuulivoiman tuotanto on kasvanut enemmän kuin minkään muun sähköntuotantotavan - keskimäärin 25 … 30 % vuodessa.

Jo antiikin persialaisten tiedetään käyttäneen pystyakselista, tuulta hyödyntävää voimanlähdettä noin vuonna 900 eKr. Eurooppaan tuulimyllyjä alettiin rakentaa keskiajalla. Myllyissä oli yleensä vaaka-akselinen nelilapainen tuuliroottori, jonka synnyttämää tuulivoimaa käytettiin pumppaamiseen, viljan jauhamiseen ja sahalaitosten pyörittämiseen.

Teollisen vallankumouksen aikana tuulivoimaa alettiin korvata vesi- ja höyryvoimalla, ne kun eivät ole tuulivoiman lailla riippuvaisia sijaintipaikasta.

Tuulivoimasta on tullut nopeimmin kehittyvä sähköntuotantotapa. 1990-luvulta tuulivoiman tuotanto on kasvanut keskimäärin 25 - 30 % vuodessa. Vuonna 2004 tuulivoimakapasiteettia oli Euroopassa jo yli 34 000 megawattia (MW). Saksa ja Tanska ovat johtavia tuulivoimamaita, sillä kummassakin sähköntuotannosta yli 10 % tulee tuulivoimasta.

Suomen tavoitteena on nostaa lähivuosina tuulivoimatehonsa 500 megawattiin, mikä vastaa kolmasosaa Olkiluotoon rakennettavan kolmannen voimalaitoksen tehosta."
Lähetä kommentti