perjantaina, toukokuuta 09, 2008

Blogi on voimakas väline

Blogi on voimakas väline kirjoitin 8.11.2005 kello 13:17. Siirrän tämän ajankohtaisuutensa takia kärkipaikalle, jotta voin jatkaa asian käsittelyä poimimalla tästä jutusta inspiroivia teemoja.

Ranskalaiset ystävämme kertoivat ongelmalähiöiden kehittämisen tarpeista 80-luvun lopulla. Poliitikot ovat suunnitelleet muutoksia kauan. Ranskalaisilla on oma mallinsa Business Improvement District:ista, jolla on grandioosimpi nimi: Le Grand projet de Ville.

Olemme tutkineet näitä kaupunkiosa-alueiden kehittämishankkeita ja vierailimme muutamissa viime keväänä (2005). Lukuisilla Le Grand Projet de Ville on saatu paljon hyvää aikaiseksi, mutta ongelmalähiöiden ruutitynnyreiden purkamiseen ranskalaisilla ei ole ollut voimaa eikä tahtoa.

Ranskan mellakat leimahtivat tuleen 27. lokakuuta 2005, kun Ziad Bennan ja Banou Traore kuolivat paetessaan poliisia, kiipeämällä Livry-Garganin muuntama-alueelle, sähkön jakelukeskukseen, menehtyen siellä kuolettavaan sähköiskuun.

Ziad Benna ja Banou Traroe eivät olleet kuuluuisuuksia elinaikanaan. Vasta heidän kuolemansa nosti heidän nimensä kaikkien huulille ja historiaan he jäävät kahtena poikana, joiden saama sähköisku laukaisi yhä laajenevat mellakat Ranskassa. Ongelmia on ollut jo muuallakin Euroopassa.
Poikien kuolemasta kertova Blogi ja lukuisat muut blogit ovat nostattaneet vihaa siirtolaisten keskuudessa. Jo toista viikkoa jatkunut mellakointi huolettaa tietenkin kaikkia ranskalaisia, mutta myös muiden keski-eurooppalaisten maiden poliitikkoja ja kansalaisia. Siirtolaiset elävät ahtaissa ja taloudellisesti ankeissa olosuhteissa myös Italiassa, Saksassa, Belgiassa ja Espanjassa.

Onneksi Suomessa ei ole näköpiirissä mitään tämän kaltaista. Eilen keskustelimme blogien käytöstä ja käyttökelpoisuudesta Tähtitaajamien rauhanomaisessa kehitystyössä. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan opeilla saattaisi viime vuosien kehityksen valossa olevan vientiä pohjoisen ulottuvuuden ulkopuolelle.

Blogeilla on tiedotettu Irakin sotarintamalta, Tyynenmeren tsunamionnettomuuden uhreista, Hirmumyrsky Katrinan tuhoista, Lontoon metroon ja bussiin kohdistuneesta pommi-iskusta, ja nyt viimeisenä esimerkkinä Pariisista koko maahan levinneestä mellakoinnista.

Kansalaisjournalismin mahdollisuudet ovat verkottuneessa yhteiskunnassa moninaiset.

Amerikassa uskonnolliset piirit käyttävät blogeja ajatustensa ja aatteidensa levittämiseen ja terroristit ovat oivaltaneet blogien ja pikaviestinnän merkityksen vihan lietsonnassa ja ongelmanuorten ohjauksessa.

"The 2005 Paris suburb riots are an ongoing series of riots primarily focused near Paris which have continued for eight consecutive nights beginning on Thursday, October 27, 2005, with violent clashes occurring between hundreds of youths and the French Police.

They were triggered by the deaths of two teenagers of African origin in Clichy-sous-Bois, a poor commune in an eastern banlieue (suburb) of Paris, and then spread to other parts of Seine-Saint-Denis. Others minor riots have now spread to other areas of France (Seine-et-Marne, Val-d'Oise, Rouen, Dijon, and Marseilles). On the night of 3 November, 500 cars were torched and arson occurred in Aulnay-sous-Bois, Neuilly-sur-Marne, Le Blanc Mesnil, and Yvelines.


The riots were ignited when the word was spread that two teenagers living in Clichy-sous-Bois, Ziad Benna (17) and Banou Traoré (15), died of an electric shock after they came into contact with a transformer."


Lähetä kommentti