perjantaina, heinäkuuta 04, 2008

STT:n uutinen | Kauppalehti.fi: Biopolttoaineet syynä ruoan hinnan nousuun

Siirtyminen biotalouteen ei käy käden käänteessä. Ruoan biottaminen polttoaineeksi johtaa uusii vaikeuksiin.

STT:n uutinen | Kauppalehti.fi: "Biopolttoaineet ovat Maailmanpankin julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan pääsyyllinen ruoan hinnan nousuun. Globaalista elintarvikkeiden hintojen noususta kolme neljäsosaa johtuu Guardian-sanomalehden julkaiseman luottamuksellisen raportin mukaan biopolttoaineiden tuotannosta."

Raportti asettaa Guardianin mukaan kyseenalaiseksi Yhdysvaltain ja EU:n biopolttoainepolitiikan. Selvitys on tehty huhtikuussa, lehti kertoo.

Guardianin haastattelema korkea-arvoinen kehitysyhteistyön asiantuntija arvioi, ettei tietoja julkistettu, koska ne ovat kiusallisia presidentti George Bushille.

Maalaisjärjellä raportin sisällön ymmärtää helposti, mutta ilmeisesti asioiden tutkiminen antaa poliitikoille mahdollisuuden tukeutua muuhun kuin mutu-tietoon.

Bush on julkisuudessa kytkenyt elintarvikkeiden kallistumisen Kiinan ja Intian kulutuksen kasvuun. Raportissa se kuitenkin kiistetään.

Pitää paikkansa. Kulutuksen kovasta kasvua on pidetty pääsyyllisenä.

Ilman tuettua biopolttoaineiden tuotantoa maailman vehnä- ja maissivarastot eivät olisi Maailmanpankin mukaan supistuneet ja muista syistä johtuva hinnan nousu olisi jäänyt kohtuulliseksi.

SUV-syö sittenkin enemmän kuin arvaammekaan.

Raportissa vertailupohjana käytetyn elintarvikekorin hinta nousi vuodesta 2002 viime helmikuuhun 140 prosenttia. 75 prosenttia hinnan noususta johtui biopolttoaineiden käytön kasvusta.

Kas, siltäkö löytyi oikein prosenttilukema.
Lähetä kommentti