perjantaina, marraskuuta 21, 2008

Biopohjainen talous kompastelee

USA:n etanoliteollisuus raskaasti tappiolla, kirjoittaa torstaina 20.11.2008 klo 23:02 Olli Herrala Kauppalehti blogissaan.

Öljyn hinnan lasku nakertaa kannattavuutta.

"USA:n suurin etanolivalmistaja VeraSun Energy teki kolmannella neljänneksellä 476 miljoonan dollarin nettotappion. VeraSun tekee raskasta tappiota, vaikka jokaista etanoligallonaa tuetaan veronmaksajien rahoilla. Viime vuonna vastaavaan aikaan VeraSun teki nollatulosta. Koko ala tekee tällä haavaa raskaita tappioita, ja etanolitehtaita suljetaan kymmenittäin", kirjoittaa Herrala Amerikasta.

Konkursseja tämä enteilee.

Etelä-Dakotan Sioux Fallsista johdetun VeraSunin tappio oli yli neljä kertaa syvempi kuin yhtiön johto arvioi vain kolme viikkoa sitten. VeraSun hakeutui vastikään Chapter 11 -saneerausmenettelyyn.

- Etanoliteollisuutta on tuettu Yhdysvalloissa jo yli 30 vuotta, joten alan olisi korkea aika oppia seisomaan omilla jaloillaan. Jo etanoli on kaupallinen menestys, se ei tarvitse miljarditukea. Jos tuote on yksinkertaisesti kelvoton, ei mikään veronmaksajien tuki tee siitä hyvää, CEI-järjestön ekspertti Marlo Lewis selittää.

Saman sävyisiä uutisia Biofuel Digest blogissa.

VeraSunin ongelmat ovat alalle tuttuja. Raaka-aineiden hinnat kehittyvät arvaamattomasti ja luottojen saaminen on vaikeaa: VeraSunilla on jatkuvaa pulaa likviditeetistä. Etanolin hinta on pudonnut raakaöljyn perässä, joten alan marginaalit ovat tuhoutuneet.

Olli Herrala, Sähköposti; olli.herrala at kauppalehti.fi asuu Yhdysvalloissa ja kirjoittaa sieltä käsin säännöllisesti ajankohtaisia ajankuvia Kauppalehteen. Ollin puhelin on +1-718-369 1595.

Suomessakin koettiin aiheeseen liittyvä minibuumi 2006, kun metsäjätit kertoivat pitkän tähtäyksen suunnitelmista. Nyt tuotat tähtäintä pitänee pidentää. Alan tulevaisuus tarkentuu 2015 mennessä.

Ensin on syytä katsoa, miten maailmanlaajuinen autoteollisuus selviää lamasta.
Lähetä kommentti