perjantaina, marraskuuta 13, 2009

Laukaiseeko Köpenhaminan ilmastokokous tuulivoimabuumin?


Jos Kööpenhaminan ilmastokokouksessa päästään sopuun, räjähtää monen mielestä tuulivoimaloiden rakentaminen merkittävään nousuun.

Tanskalaisilla on omasta takaa vahvaa tuulivoimateollisuutta. Suurin tuuliturbiinien valmistaja on tanskalainen Vestas 22,8% markkinaosuudellaan. Yrityksen liikevaihto oli lähes viisi miljardia euroa. 

Ilmastokokouksen päätöksillä tanskalaiset voivat pelata liikevaihtoa omaan pussiinsa. Suomalaisten osuus maailman tuulivoimalakomponenteista lienee puolesta miljardista miljardiin euroon.

Muutkin maat tekevät tuulimyllyillä rahaa. Tuuliturbiinin valmistajia ovat mm. Siemens ja General Electric. Meidän lähinurkissa tärkein valmistaja on Winwind, jolla on tuotantolaitos Haminassa. Loviisan Valkossa Hollming rakentaa koneikkoja tuulivoimaloihin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuulivoiman käyttö on jo noussut 20%, investointien arvoksi on vuonna 2006 arvioitu 18 miljardia euroa.

Euroopassa tuulisähkön osuus halutaan nostaa 3 prosentista vuoteen 2020 mennessä 13-16 prosenttiin. Tuulivoimaloiden rakentaminen saattaa lähteä kasvuun, mutta Suomessa on hiljattain ongelmaksi noussut syöttötariffilainsäädännön ajautuminen umpikujaan.
Lähetä kommentti