lauantaina, marraskuuta 07, 2009

Omituisuus, nöyryys, kaveruus, auttaminen

NÖYRYYS JA KAVERUUS
Vientivetoinen Suomi ei selviä tästäkään lamasta omin voimin. Kekkosen aikana teollisuutemme pärjäsi Neuvostoliitossa vapaan hinnoittelun ja vähäisen kilpailun ansiosta. Itäviennin menestystä tuettiin ”hyvillä suhteilla”. Nöyryys ja vähäpuheisuus olivat osa kauppapolitiikkaa.

DEVALVAATIO
Metsäteollisuutemme suhdannevaihtelut ylitettiin muutaman vuoden välein tapahtuvilla devalvaatioilla. Suomi elää edelleen metsästä, mutta D-hoitoa ei enää ole tarjolla. Uutta devalvaatiot korvaavaa innovaatiota ei vielä ole keksitty. Perinteisen sellun, paperin ja sahatavaran viennin korvaajaksi tulevat markkinoiden keskuuteen rakennetut tuotantolaitokset. Suomalaiset yritykset sijoittavat muualle selviytyäkseen.

STANDARDOINTI
Nokian menestyksen juuret löytyvät Pohjoismaisesta NMT-yhteistyöstä. Nokia keksi tehokkaan kokoonpanon ja sillä on pärjätty näihin päiviin asti. Patentoitavia oivalluksiakin on rekisteröity, mutta kasaamisen ja levityksen osaajana minä näen Nokian.

KOKOONPANO JA JAKELU
Nyky-Nokia on sekin entistä vähemmän suomalainen yritys. Rahoitus tulee muualta, tuotanto on muualla ja tuotteet myydään muualle. Pääkonttori on edelleen Suomessa, mutta muualle sijoittunut tytäryritystalous jauhaa Nokialle rahaa.

UNIONISMIA
90-luvun laman murtajaksi tarjottiin jäsenyyttä Euroopan Unionissa. Teollisuutemme löysi EU:sta neuvostoromahduksen korvikkeen ja korvaajan. Menestystä kesti niin kauan, kun ostovoimaa ja investointivoimaa riitti. Maailmantalouden moottoria pyörittivät amerikkalaiset, jotka ostivat velaksi kaikkea, mikä merten yli liikkui.

MURUSIA MAAILMANTALAOUDEN LATTIALTA
Leipä on entistä pienempinä palasina maailmalla. Joudumme jatkossa menemään merta edemmäs kalaan. Suurten kalojen tilalle tarvitaan enemmän pienempää riistaa. Kohdealueiden etsinnässä turvaudumme suurennuslasiin ja mikroskooppiin.

Poimimme murusia maailmantalouden lattialta. Takapihojen roskakorit ja kaatopaikat sisältävät arvotavaraa. Jätteissä on elinvoimaa ja niistä irtoaa energiaa.

MONINAPAINEN MAAILMA
Presidentti Barack Obama lupasi hiljattain, ettei hän lepää ennen kuin työttömyys on nujerrettu. USA:n työttömyys on jo yli 10 prosenttia. Sääliksi käy ensimmäisen kauden presidenttiä, koska unettomia öitä tulee runsaasti.

Suomessa kukaan ei ole sortunut lupaamaan ratkaisua, koska uudesta uljaasta noususta ei kellään ole tietoa.

EMPATIA, AUTTAMINEN, OMITUISUUS JA ERILAISUUS
Osaamista, innovaatioita, luovuutta ja ketteryyttä esitetään kyllästymiseen asti keinoiksi. Mutta hätäpäissämme emme ole huomanneet, mihin resursseja tällä kertaa pitäisi suunnata. Siksi näitä terapiasessioita tarvitaan. Jos ei muuta niin puhutaan siitä, mistä on puute. Maksukykyiset asiakkaat ovat menneet maan alle.

Ilmaisjakelu on ollut pitkään muodissa Internetissä. Google on tehnyt ”ilmaisesta” toimivan rahakoneen. Pitäisikö meidän palata nöyryyteen ja kaveruuteen? Ehkä empatiasta, auttamisesta, tukemisesta ja ymmärtämisestä irtoaisi uutta? Maailmantalouden ongelmat eivät ole kadonneet.

Tapahtuuko talouden takapihoilla arvomuutoksia, joita emme pysty tajuamaan entisillä asenteilla ja lähestymistavoilla?

Erilaisuus ja outous tarjoavat ehkä kombinaation, jota emme ole vielä riittävästi hyödyntäneet.
Lähetä kommentti