tiistaina, tammikuuta 05, 2010

Teollisuusneuvos Seppo Arponen Oulun tulevaisuudesta Kalevassa

281220095118 Kalevan pääkirjoituksessa 4.1.2010: "Oulun edessä on uhkia ja mahdollisuuksia. Kaupungissa tarvitaan lisää rohkeutta uusien ideoiden edistämisessä ja konkreettisissa päätöksissä."

Teollisuusneuvos Seppo Arponen teki konkreettisen esityksen: palveluelämyskeskus Ouluun!
Oulun hyvinvoinnin perusteita syövyttää nyt pitemmänkin jakson kehitys kuin vain suhdannekuoppa.

Jos täällä [Oulussa] ei tehdä oikeita ratkaisuja, työpaikkojen katoaminen jatkuu ja kiihtyy. Teollisuusneuvos Arposen mielestä "liian usein jäädään vaiheeseen, jossa puheessa vilahtaa innovaatiot, palvelut, yrittäjyys, kansainvälisyys ja verkostoituminen ilman sen kertomista, miten noihin tavoitteisiin oikein päästään".

Arponen haluaisi myös irrottautua "Oulun näkymien surkuttelusta". Oululaisten asiantuntijoiden mielestä entisessä tervakaupungissa ollaan hyviä langattomassa teknologiassa ja lääketieteen perustutkimuksessa. Yliopiston rooli on vastedeskin aivan keskeinen. Oulun kansainvälistyminen mainitaan, mutta vauhti ei kuitenkaan huimaa. Oulusta mennään ulos muualle, mutta Ouluun tulijoita ei ole riittävästi.

"Uudet tulijat tuovat ideoita ja vaikutteita niin yrityselämään kuin tutkimusmaailmaan", todetaan Kalevan pääkirjoituksessa. Tilanteen korjaamiseksi Oulu tarvitsee tavalla tai toisella lisää vetovoimaa ja jatkaa, ettei "vettä saada liikkeelle vain kaupungin päättäjien omin seminaarein, vaikka joukon vilpitöntä pyrkimystä ei ole syytä epäillä".

Oulu kaipaa rohkeiden ja riippumattomien henkilöiden valistuneen sparrausryhmän, jolta tilattaisiin tiivis esitys siitä, millaisin eväin Oulua lähdetään viemään tälle ja tulevalle vuosikymmenelle.

Mitä junantuomat sanovat tähän? Onko meillä tarjota ideoita ja eväitä uudistuvan Oulun rakentamiseen? Heittäkää pähkinöitä ja vastauksia kehiin.

Lähetä kommentti