keskiviikkona, helmikuuta 10, 2010

Koska Suomen taloudessa kirkastuu?

01022010104Suomen vientiteollisuuden rakenneremontti tuottaa lisää työttömiä vielä tämän kevään aikana. Pelätään, että työttömien määrä voi nousta sadalla tuhannella henkilöllä ennen kuin käänne parempaan tapahtuu.

Sysimustaksi muuttunut suhdannetaivas kirkastuu ehkä kesään 2010 mennessä. Yleinen epävarmuus on myrkkyä kotimarkkinayrityksille, etenkin kaupalle ja palveluille, jotka ovat tähän asti ylläpitäneet pelättyä parempaa työllisyystilannetta.

Pienet kaupat ja erikoisliikkeet ovat selkeästi vaikeuksissa, kun kuluttajat suuntaavat suuriin kauppakeskuksiin ja halpahalleihin. Osa meistä ostaa entistä enemmän. Rahat laitetaan sukanvarteen. Tuhlaaminen ei nyt ole muodissa. Hankintoja lykätään.

Pitkää pinnaa ja sinnikkyyttä tarvitaan, koska edessä on hidas nousu. Viennin rakennemuutoksen syvyydestä ei ole tarkkaa tietoa. Tilauskannat ovat romahtaneet ja vientiluvut ovat tipahtaneet vuoden 2000 tasolle.

Pelkkä työllisyysasteen kääntäminen plussalle edellyttää yli 2 % vuotuista BKT:n kasvua. Pk-yritykset ovat kantaneet työllistämisvastuuta kunniakkaasti.  Elonjäämistaistelussa on auttanut myös kokemus, vaikka Suomi on kärsinyt monia muita maita enemmän vientivetoisuudestaan ja siksi nousu alkaa meillä verkkaisemmin.

Lähetä kommentti