maanantaina, huhtikuuta 19, 2010

Lentoyhtiöt ja matkailu kovassa puristuksessa

15022010438 Lentoyhtiöiden talous kestää vain hieman yli viikon lentokieltoa. Tämän jälkeen ne tarvitsevat valtion tukea, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander arvioi MTV3:lle.

HELGE: Vieressä oleva kuva on vuosien takaa ja kommentoi potentiaalista katastrofia. Islantilaisen tulivuoren purkaus saattaa tainnuttaa lentoyhtiöt ennen kuin koneet pääsevät uudelleen ilmaan. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että islantilaisten tulivuorten aktiivisuus saattaa lisääntyä kymmenen vuoden aikana, joten emme tiedä, milloin seuraava suuri posahdus tulee.

- Jos tämä tilanne kestää yli viikon, niin lentoyhtiöt tarvitsevat todennäköisesti valtion apua. Toinen kriittinen ala on matkailu, ja erityisesti matkailumaille, kuten Espanjalle ja Kreikalle, tämä on iso juttu.

HELGE: Tämä tarkoittaa lisää harmaita hiuksia Euroopan talouden pelastajille. Lentoyhtiöiden kaluston lamaantuminen kentille johtaa myös BKT:n laskuun. Ilmailuteollisuuden infrastruktuuriin on sidottu valtavia summia. Miten mahdolliset konkurssit kirjautuvat pankkien taseisiin ja millainen ketjureaktio siitä syntyy?

Kiander ei nimennyt, mitä lentoyhtiöitä hän tarkoittaa. Hän myös arvioi, että jatkuessaan lentokielto laskee myös bruttokansantuotetta - ainakin kuukausitasolla.

- Pitkittyessään se vaikuttaa ensin neljännesvuosilukuihin ja sen jälkeen sillä on ainakin useiden prosentinkymmenysten vaikutuksia bruttokansantuotteeseen. Ne eivät ole välttämättä dramaattisia kokonaisuuden kannalta, mutta toimialojen kannalta ne ovat dramaattisia, hän sanoo.

HELGE: Miten tämä vaikuttaa Lapin ja Kainuun matkailuun? Uskaltautuvatko ulkomaalaiset tänne enää ollenkaan? Pelko paluun pitkittymisestä vaikuttaa varmuudella matkan hankintapäätökseen.

Lähde: Kauppalehti

Lähetä kommentti