maanantaina, toukokuuta 03, 2010

Saammeko sähköä ja lämpöä tuulivoimasta?

april30_2010 110bc Mistä pumpataan sähköä ja lämpöä, kun fossiiliset poltotonaineet loppuvat?

Juttelin veljeni kanssa, joka asuu Sidneyssä, Australiassa. Olemme usein pohtineet ydinvoimaa, hajautettu energiaa, bioenergiaa ja tuulivoimaa keskusteluissamme.

Helppoja ratkaisuja ei ole tarjolla. Australia lienee maailman suurin ydinpolttoaineen tuotantomaa, mutta silti maassa ei ole ainuttakaan ydinvoimalaitosta. Energiaa tuotetaan hiilellä, kaasulla ja jossain määrin myös tuulivoimalla.

Pohdimme tuulivoiman kalleutta. Perinteisillä laskentamenetelmillä siitä ei synny pakettia energiaintensiivisille mailla, mutta sillä pystyy tuottamaan sähköä alueellisiin tarpeisiin. Pitkät etäisyydet, vuoristot ja vaikeakulkuiset maastot eivät suosi keskitettyä energiantuotantoa, joka vaatii toimiakseen tehokkaan ja kalliin jakeluverkoston.

Tuulivoiman seksikkyydestä emme vielä Vappuna päässeet yksimielisyyteen, mutta hajautetun energiatuotannon olimme yhtä mieltä. Tuulivoiman kustannuksista pitää keskustella lisää. Miksi se on kannattavaa Tanskassa, Saksassa, Espanjassa, Kiinassa, Hollannissa ja Amerikassa? Miksi Piteåhon rakennetaan Euroopan suurinta tuulivoimapuistoa, johon tulee enemmän tuulimyllyjä kuin mitä suomalaisten risupaketti suosittelee koko maahan?

Ennen ajanlaskumme alkua keksitty tuulivoima saattaa jossain vaiheessa ohittaa bioenergian, ydinvoiman, hiilen ja kaasun, mutta vielä tässä vaiheessa mielipiteet menevät rankasti ristiin hallituksessa, eduskunnassa, tutkijoiden kammioissa ja katutasolla. Aiheesta pitää puhua lisää, koska energiaratkaisuihin ei ole yhtä ainutta oikeaa ratkaisua.

Lähetä kommentti