maanantaina, heinäkuuta 05, 2010

Nokia, Marimekko, UPM, Stora Enso, ydinvoima, huominen

june29_2010 025

Suomi elää metsässä. Suuret suomalaiset menestyjät ovat kaikki vaikeuksissa. Rakennemuutoksesta on puhuttu ja pauhattu kaksi vuosikymmentä. Nyt luvataan, että vain ydinvoima pelastaa meidät. Muita oljenkorsia ei ole tarjolla. Onko risupaketilla vahvistettu ydinvoimala köyhtyvän vientimaan ainut tarjolla oleva innovaatio?

Halvalla sähkölläkö tulevaisuuden tietoyhteiskunta toteutuu? Olemmeko oikealla tiellä?

Horjuvan kapitalismin emämaassa Barack Obama panostaa tuuli- ja aurinkoenergiaan. Suomi ottaa vauhtia 60-luvun teollisuuspolitiikasta. Uskomme yhä suureen ja raskaaseen. Puheet osaamisesta on vaihteeksi siirretty taka-alalle, ehkä syystä, ehkä sitä ei ole riittävästi.

Suomen huomiseen visiossa on pakko katsoa, mitä tapahtuu maamme rajojen ulkopuolella. Britannia tiukentaa budjettiaan ensi vuonna – 40 prosentilla: säästöjen aikaansaaminen edellyttää miljoonan virkamiehen / –naisen irtisanomista. Samaa lääkettä kaivataan monissa muissakin maissa. Valtiovetoinen lamasta nostamisen aika on ohi, ratkaisut on löydyttävä yksityiseltä puolelta.

Suomi tarvitsee 50 000 – 100 000 uutta yritystä. Euroopassa uusia yrityksiä pitäisi syntyä miljoona kappaletta. Huomisen tulevaisuus pienissä ja ketterissä mikroyrityksissä. Miten hyvin energiaintensiiviset ydinvoimainvestoinnit sopivat tähän tulevaisuuskuvaan?

Lähetä kommentti