perjantaina, maaliskuuta 23, 2012

Ekotehokkaat konesalit

Ekotehokkaat konesalit. Antti Toivanen, Kainuun Etu Oy, kertoi Kajaanin konesalihankkeesta. UPM lakkautettuun paperitehtaaseen - Renforsin rantaan - tule pilvipalvelua ja supertietokonetta.

Toimijat neuvottelevat uusista hankkeista. CERN:kin mainittiin. Verkosta löytyy aiheeseen sopiva artikkeli Data Center Finland -blogikirjoituksesta.

Tuhansien konesalien maa

Suomessa on noin tuhat konesalia. Osassa niistä hukkalämpö jatkohyödynnetään esimerkiksi lähirakennusten lämmittämiseen. Nämä ovat erittäin mielenkiintoisia ja hyviä hankkeita, ja näin konesaleista tuleva hukkalämpö ei vuoda harakoille.

Helge: Antti Toivanen totesi esityksessään, ettei tarvitse kuolla köyhänä, jos keksii ratkaisun konesalien hukkalämmön käytölle Kajaanissa.

Mutta - me emme keskity lämmittämään taloja. Olemme eturintamassa nyt ja jatkossa hyödyntämässä teknologisia ratkaisuja, jotka jo itsessään ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Kristallinkirkas keskittyminen konesalipalvelujen ratkaisujen kehittämiseen on meidän keihäänkärkemme, ei lämmön talteenoton kehittäminen.


Helge: Renforsin ranta (UPM entinen paperitehdas) on onnistunut konesalikisassa varsin hyvin. CSC ja IBM rakentavat pilvijuttujaan ja neuvotteluissa on uusia suuria tulokkaita.

Palveluissamme rummutamme virtualisointia sekä pilvipalveluiden mahdollisuuksia ja haluamme ohjata konesalitoimintaa kohti yksinkertaisen tehokkaita ratkaisuja. Totuus on, että jos kippaat nokkakärryllä omat palvelimesi palvelinsaleihin  vaihtuu vain palvelimien paikka, mutta teho pysyy samana. Analogiana automaailma: autosi ajo-ominaisuudet pysyvät samana vaikka vaihtaisit tallia.


Helge: Facebook päätti rakentaa konesalinsa Ruotsiin, mutta kainuulaiset neuvottelet CERN ja monen muun toimijan kanssa.

Ydinliiketoimintaan keskittyminen liittyy kilpailun kiristymiseen: konesaleja rakennetaan jatkuvasti ja pian niitä on liikaa. Kauko Ollila summaa kommentissaan konesalien totisen taistelun alkavan pian:

”Siltikin nykyinen meno tuo tarjontaa enemmän kuin on asiakkaita ainakin lyhyellä ajalla. Käsillä on konesalien pudotuskisa,  uskokaa pois.” Kauko Ollila, Tietoviikko, 20.1.2012Lähetä kommentti